Dé kostenbesparende, circulaire oplossing voor voedselreststromen in de horeca en een bron van hernieuwbare energie.

14 november 2023

Benodigd kapitaal

€ 750.000,-

Maandelijkse omzet

€ 0,-

Minimale ticketsize

€ 25.000,-

Sector(en)

Agri, Food, Horeca

Fase

Seed

Het bedrijf biedt een uniek innovatief concept: kostenbesparende  composteerapparaten voor organisch restmateriaal, die tevens een bron zijn van hernieuwbare energie. Met een specifieke focus op de horecamarkt biedt ze hygiënische, geurarme oplossingen die ter plaatse kunnen worden geïntegreerd bij restaurants, hotels, vakantieparken en zorginstellingen.

De composteerders zijn ontworpen voor continue bijvulling met voedsel- en keukenresten. Dankzij geavanceerde besturingstechnologie versnelt het proces van natuurlijke compostering, waarbij de gegenereerde warmte wordt omgezet in voorverwarming van het tapwater of verwarming van de gebruiker. Dit resulteert niet alleen in energiebesparingen, maar draagt ook bij aan een nulafvalbeleid. De compost kan naar keuze door de gebruiker worden toegepast of worden ingezameld.

De composteerders worden op de markt gebracht met een ‘as-a-service’-model. Gebruikers betalen voor het gebruik, wat niet alleen kostenbesparend is ten opzichte van traditionele afvalinzameling, maar ook een bonus oplevert in de vorm van opgewekte hernieuwbare energie. Hiermee wordt een antwoord geboden op de voortdurende stijging van energie- en afvalverwerkingskosten.

Sinds oprichting in 2020 hebben is intensief gewerkt aan de ontwikkeling en testing van de technologie, en is het bedrijf nu klaar voor de eerste uitrol in de markt.

Met al 45 bestellingen en intenties voor onze composteerders, is de doelstelling om in de komende vijf jaar 1.000 composteerders te plaatsen bij horecagelegenheden die dagelijks meer dan 40kg aan restromen genereren. Toekomstige doorontwikkelingen van composteerders met verschillende verwerkingscapaciteiten, beloven nog een aanzienlijke uitbreiding van het marktpotentieel. In een sector die meer dan 60,000 gelegenheden omvat, wordt gericht op het leveren van doelgerichte, schaalbare oplossingen die inspelen op de behoeftes van de professionele keuken.

De techniek is volledig intern ontwikkeld, terwijl de productie van onderdelen is uitbesteed aan gerespecteerde Nederlandse bedrijven.

De initiële marketing- en verkoopinspanningen richten zich op de horeca en de voedselindustrie, zowel direct als in samenwerking met partners en toeleveranciers binnen de horecabranche. Bij succes in Nederland streven we naar internationale expansie.

Business model:

De composteeroplossing wordt voornamelijk aangeboden (>75%) ‘as-a-service’, waarbij de gebruiker betaalt voor het gebruik en het apparaat eigendom blijft van het bedrijf. Dit resulteert in een lage financiële drempel voor de klant, terwijl het bedrijf kan profiteren van een stabiele lange termijn inkomstenstroom, winstgevendheid en waardeontwikkeling.

Een gedeelte van de omzet (<25%) zal voortkomen uit directe verkoop, waarbij tevens een apart onderhoudscontract wordt aangeboden. Eigendom kan voor de gebruiker fiscale voordelen met zich meebrengen.

De financiering van het ‘verhuur’-aspect wordt voor eenderde gerealiseerd via equity, terwijl tweederde wordt gefinancierd door middel van asset-financiering in de vorm van leningen. Met deze gevarieerde financieringsaanpak kan het bedrijf flexibel inspelen op de behoeften van de klanten én groei van het bedrijf mogelijk maken.

USP’s:

 • Bron van hernieuwbare energie (genereert 10x zoveel energie dan hij verbruikt)
 • Unieke en bewezen technologie, en in-house ontwikkeld
 • Reductie van de CO2-footprint
 • Bespaart kosten voor de gebruiker
 • Past in de workflow van de professionele keuken.
 • Lage financiële drempel en ontzorging door ‘as-a-service’-propositie
 • De kwaliteit van de compost is hoogwaardig, en direct te gebruiken.
 • Waardevolle mineralen blijven behouden.
 • Volledig circulair, niets gaat verloren: zero waste, 100% value

Investeringsbehoefte:

 • productiekosten en funding (equity-deel) verhuur: € 330.000
 • marketing/communicatie:  € 70.000
 • nieuw personeel: € 210.000
 • huisvesting: € 50.000
 • R&D:  € 90.000

Gewenste competenties investeerder:

 • netwerk in (de commerciele kant van) de horecasector
 • ervaring met ventures (mogelijkheden potentiele samenwerkingen)

Ervaring founder(s):

Founder 1 heeft een lange carrière in industriële compostering, o.a. als bedrijfsleider en innovator bij een grote afvalverwerker, en als internationaal consultant. Hij is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor R&D en machineontwikkeling.

Founder 2 heeft een brede achtergrond in conceptontwikkeling en commercieel management. Eerst in de beleggingswereld bij banken en asset-managers en daarna als ondernemer/oprichter van impact-startups. Hij is verantwoordelijk voor sales, conceptontwikkeling en business development.

Employee 1 heeft een ruime ervaring als financial- en (impact)ondernemer, en is mede-oprichter van verschillende tech-bedrijven. Binnen het bedrijf is hij verantwoordelijk voor finance, legal, de operatie en venture building.

Employee 2 studeerde Human Media Interaction en Creative Technology aan de Universiteit van Twente. Als creatief technologist ontwierp hij meerdere apps, videoproducties en hard- en /software projecten. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het control- en data-management systeem.

Overige relevante informatie:

Funding tot nu toe:

 • subsidies                   € 135k
 • innovatie-krediet       € 150k
 • equity                        €  75k (eerste ronde)
 • onbetaald werk          8 manjaren

Toekomstige funding:

 • komende ronde:              € 750k  runway 2024-2025
 • inschatting derde ronde: € 1.500k opschaling

Interesse in dit profiel?

Reageer op dit profiel en vele andereVolg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Kenmerken

Type klant:

B2B

Sector(en):

Agri, Food, Horeca

Bedrijfsfase:

Seed

Aantal huidige werknemers:

2

Aantal founders:

2

Gewenst type investeerder(s):

Angel Investor, Strategische-Investeerder

Benodigd kapitaal:

€ 750.000,-

Reeds toegezegde financiering:

€ 0,-

Minimale ticketsize:

€ 25.000,-

Maandelijkse omzet:

€ 0,-

Omzet (prognose) komende 12 maanden:

€ 439.000,-

Omzet (prognose) maand 13 – 24:

€ 1.391.000,-

Maandelijkse kosten:

€ 0,-

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code