Het bedrijf dat groene waterstof realiseert

18 januari 2022

Beschrijving onderneming:

Groene waterstof is booming! We staan aan het begin van een wereldwijde groene waterstofeconomie. De komende jaren zal er wereldwijd veel geïnvesteerd worden in de grootschalige productie van waterstof door middel van grote zonneparken, windparken en elektrolyse over de hele wereld.

Het is te verwachten dat in ontwikkelingslanden met veel zon en wind veel duurzame energie zal worden geproduceerd, omdat de omstandigheden daar gunstig zijn. De energievraag is daar echter laag, terwijl de vraag naar energie in ontwikkelde landen zoals in Europa hoog is. Door de elektriciteit om te zetten in groene waterstof kan de energie efficiënt en over grote afstanden worden vervoerd.

Op dit moment worden er al afspraken gemaakt over handel in waterstof tussen ontwikkelingslanden en rijke (ontwikkelde) landen. Om te voorkomen dat er alleen welvaart en groene groei plaatsvindt op de plekken waar de groene waterstof wordt gebruikt en niet op de plek waar deze wordt geproduceerd, is het belangrijk om dit neo-kolonialisme te voorkomen. Deze behoefte zie je steeds meer terugkomen, maar de oplossingen nog niet.

Deze startup levert die. De onderneming heeft de passende ervaring en het netwerk om in (en tussen) Europa en Afrika waterstof projecten die bijdragen aan de wereldwijde waterstofeconomie EN aan groene groei en duurzame ontwikkeling te ontwikkelen, organiseren en uitvoeren.

 

Business Model:

In de booming-markt van groene waterstof die voor velen nieuw is, verkoopt deze onderneming hun ervaring op het gebied van de implementatie van een goed werkend model voor de opzet, implementatie en uitvoer van Hydrogen Valleys met Impact die zorgen voor versnelling van de transitie, een goede businesscase en bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

In eerste instantie richt deze onderneming zich op (handel tussen) Europa en Afrika in verband met de huidige contracten en plannen voor de import van 40 GW groene waterstof door Europa. In de tweede fase breiden ze zich uit buiten Europa. Door ontwikkeling, organiseren en implementeren van projecten waarvan de productie en het gebruik van groene waterstof hand in hand gaan met duurzame ontwikkeling en groene groei aan zowel de productiezijde (dus ook in ontwikkelingslanden) als aan de afname zijde. Bedrijven, consortia en overheden begeleiden bij trade deals, passende wet- en regelgeving en bij de ontwikkeling van Hydrogen Valleys gericht op duurzame groei en hoe de verschillende Hydrogen Valleys met elkaar kunnen worden verbonden.

Daarbij gaan ze een label (keurmerk) ontwikkelen, implementeren, uitgeven en controleren waarmee bedrijven kunnen aantonen dat de geproduceerde en gebruikte groene waterstof beantwoordt aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

 

Type klant:

B2B

 

Gewenst type investeerder:

Angel investor

 

USP’s:

Situatie Ontwikkelde landen hebben veel duurzame energie nodig, meer dan ze kunnen produceren. Een oplossing voor dit probleem zou groene waterstof kunnen zijn. Groene waterstof kan namelijk gebruikt worden om zonne- en windenergie gemakkelijk over grote afstanden te vervoeren. Groene waterstof zal ook in ontwikkelingslanden worden geproduceerd. Landen die veel doortastende maatregelen nodig hebben om klimaatverandering en armoede te bestrijden en ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot groene energie of om ontbossing tegen te gaan.

Het grote verschil met olie en gas is dat groene waterstof moet worden ontwikkeld in een waardeketen van productie, vervoer, opslag en gebruik. Een Hydrogen Valley-manier van werken. De oplossing: de ondernemers zijn als experts reeds geruime tijd actief in het internationale speelveld van energie en waterstof en kennen geen instanties, bedrijven of organisaties die zich richten op wereldwijde ontwikkeling van Hydrogen Valleys in samenhang met duurzame ontwikkeling en groene groei.

Er is vooral veel aandacht voor de technische aspecten van waterstof, terwijl de verschillende landen, de EU en ook de VN steeds meer aanvullende eisen op het gebied van SDGs/ESG stellen. Denk aan financieringsvoorwaarden en verplichtingen in jaarrapportages. Zowel op VN, EU als nationaal niveau heeft deze startup onderzoek gedaan. Er bestaan al wel veel afspraken over de technische kant en effecten van (groene) waterstof, maar niet over de sociaal-economische voorwaarden. De ondernemers richten ons op de combinatie: ze ontwikkelen, organiseren en implementeren Hydrogen Valleys met Impact en voldoen daarmee aan een behoefte die wel degelijk ook bij energie (-gerelateerde) bedrijven aanwezig is.

 

Benodigd Kapitaal:

€1.100.000,- (€100.000,- voldaan door de founders, totale ronde is €1.200.000,-)
 

Investeringsbehoefte:

– 50% Uitbreiding team (medewerkers met expertise waterstof, Hydrogen Valleys en SDGs/ESG).

– 15% Internationale netwerk (ontwikkeling en lokale agenten).

– 35% Inkoop financiële kennis, notaris, huisvesting, reiskosten.

 

Sector:

Energy, Zakelijke dienstverlening

 

Bedrijfsfase:

Early Growth

 

Aantal founders:

2

 

Aantal huidige werknemers:

1-5

 

Ervaring:

De eerste oprichter: Zij is een expert op het gebied van industrie, waterstof, energiesystemen en infrastructuur. Zij is oud-gedeputeerde in Noord-Nederland, bestuurslid van de Green Hydrogen Organisation in Genève en bekleedt diverse andere functies in de sector.

De tweede oprichter: Zij heeft een achtergrond in kunst en wetenschap en een brede ervaring in het leiden van projecten die discipline-overstijgende kennis vragen.

Ook is heeft de startup een hoofd van Programma’s aangesteld. Ze heeft uitgebreide ervaring in strategy consulting, in de NGO sector en in microfinanciering. Het leiden van grote internationale programma’s en projecten met verschillende culturen maakt haar de ideale verbinder tussen klanten en lokale gemeenschappen.

 

Maandelijkse omzet (huidig):

€11.000,-
 

Omzet (Prognose) komende 12 maanden:

€400.000,- tot €1.900.000,-
 

Omzet (Prognose) maand 13 – 24:

€3.890.000,-

 

Huidige maandelijkse kosten:

€11.000,-

 

Reeds toegezegde financiering in deze ronde:

€100.000,- (door founders)
 

Overige relevante informatie:

De onderneming heeft minimaal €400.000,- aan funding nodig om operaties goed op te zetten.

Interesse? Wij verbinden je graag!

Naam*

Volg ons

Recente plaatsingen

Investeren in Bedrijven in Alkmaar

Investeren in Bedrijven in Alkmaar

Investeren in Bedrijven in Alkmaar Wij maken dé perfecte match met jouw expertise en investeringswens. Door jou te verbinden met een organisatie die op zoek is naar de volgende stap binnen hun organisatie kunnen wij samen bedrijven laten groeien. Iedere match is...

Lees meer

Andere interessante plaatsingen

Investeren in Bedrijven in Emmen

Investeren in Bedrijven in Emmen

Investeren in Bedrijven in Emmen Wij maken dé perfecte match met jouw expertise en investeringswens. Door jou te...

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works