fbpx

DNA spring- en dressuurpaarden

3 juni 2020

Ontwikkeling en exploitatie van een tool – DNA database en algoritmen – die op basis van DNA testen de prestatie van spring- en dressuurpaarden zal voorspellen.

De ondernemer

Johan Knaap is een zeer ervaren paardenfokkerij expert én heeft ervaring met DNA testen. Na zijn agrarische en bedrijfskundige opleiding begon zijn beroepsmatige carrière in het toegepast onderzoek voor de paardenhouderij. Daarna is hij zeventien jaar fokkerijmanager geweest bij een vooraanstaand paardenstamboek. Onder zijn leiding is een DNA test voor de gewrichtsaandoening osteochondrose bij paarden ontwikkelt en in de markt gezet. Door zijn ervaring als fokkerijmanager, internationaal keurmeester en executive member van de World Breeding Federation for Sporthorses beschikt hij over een groot internationaal paarden netwerk.

De markt

De paarden business bestaat uit tal van verschillende sport disciplines en heeft een enorme omvang en maatschappelijke impact. De economische impact wordt wereldwijd geschat op 300 biljoen US Dollar en werkgelegenheid voor ongeveer 1,6 miljoen fulltime arbeidsplaatsen. (bron: equinebusinessadministration). De paardensport is een markt waarin mensen bereidt zijn om geld uit te geven voor hun paard. Aankoop en onderhoud is kapitaal intensief en een investering in de toekomst. De prijs voor een dressuur- of springpaard varieert grofweg van € 3000,- tot € 3.000.000,- Veel paarden veranderen meerdere keren in hun leven van eigenaar.

Nederland paardensport en fokkerij vervuld wereldwijd een leidende rol. De Paardensport is de sport met de één na grootste economische impact in Nederland (na voetbal).

De focus van Equine Genomics ligt op het marktsegment dressuur en springen. Er zijn ongeveer 1 miljoen dressuur- en springpaarden en jaarlijks worden er 65.000 nieuwe veulens geboren (bron: WBFSH).

Het probleem

De opfok en opleiding van sportpaarden is duur en kost veel tijd. Slechts een beperkt deel van de paarden haalt uiteindelijk de internationale sport. Het duurt jaren voordat duidelijk is of een paard goed genoeg is voor de topsport. Talent scouting van dressuur- en springpaarden gebeurt traditioneel op basis van jury cq. deskundigen beoordeling. Op basis van lichaamsbouw, beweging en stamboom maken zij een inschatting van toekomstige het prestatie potentieel van een paard. Het probleem is dat deze inschatting sterk wordt vertroebelt door omgevingsfactoren en menselijke inschattingsfouten. Bovendien kan volledige beoordeling pas op volwassen leeftijd plaatsvinden, nadat al een behoorlijke investering heeft plaatsgevonden in de opfok en opleiding van het paard. Door gebrekkige talentscouting worden verkeerde beslissingen genomen bij koop / verkoop of management en training van paarden hetgeen leidt tot kapitaalvernietiging. Daarom is er dringend behoefte aan vroege disgnostiek.

De oplossing

DNA technologie kan in die behoefte voorzien. DNA onderzoek kan zodra het veulen geboren is – of zelfs al in de embryonale fase – zodat vanaf het allereerste moment in het leven van een paard betere beslissingen genomen kunnen worden.

DNA technologie wordt in tal van sectoren succesvol toegepast. In de dierfokkerij en de plantenveredeling is het niet meer weg te denken. Zo wordt bijvoorbeeld de melkproductie van koeien nauwkeurig voorspeld op basis van DNA testen. Ook bij renpaarden zijn er al DNA testen op de markt die de prestatie van dat type paard kan voorspellen. Specifiek voor spring- en dressuurpaarden is er een DNA test voor de gewrichtsafwijking osteochondrose. Die ziekte is net als prestatie  van veel genen en omgevingsfactoren afhankelijk. Het concept van DNA technologie is dus uitvoerig bewezen, doch voor de prestaties van spring- en dressuurpaarden is dit een nieuwe technologische innovatie (data science en algoritmen). Het unieke voordeel van DNA testen is dat het vroeger, sneller en nauwkeuriger is dan conventionele beoordeling van paarden.

Equine Genomics bouwt een DNA-database met genotype en fenotype van 6000 paarden als referentiepopulatie. Daaruit wordt een voorspellingsvergelijking (algoritme) afgeleid. Op basis van dat algoritme kan het DNA van nieuwe veulens / paarden worden gelinkt aan hun kwaliteiten.

Status quo

Equine Genomics BV is opgericht op 16 juni 2020. Oprichter en eigenaar Johan Knaap is tevens enig directeur / bestuurder. Equine Genomics  vormt een consortium met NEOGEN Ltd en het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek (BWP) en het Hannoveraner paardenstamboek.

NEOGEN is wereldwijd marktleider op gebeid van DNA testen voor voedselveiligheid en veehouderij. NEOGEN beschikt over moderne laboratoria voor het ‘lezen’ van DNA en over een wereldwijd sales netwerk in de veehouderij. NEOGEN levert een bijdrage in de ontwikkeling van de test door genotyperen van de referentiepopulatie (in kind) en beschikbaarstelling van een  ontwikkelfee (cash) voor Equine Genomics. NEOGEN krijgt in ruil daarvoor exclusief verkooprecht voor vijf jaar. Equine Genomics wordt eigenaar van alle IP rechten en ontvangt royalty’s per test.

De stamboeken leveren data voor de ontwikkeling van de test. Als tegen prestatie ontvangen zij korting bij afname van de test. Bovendien hoeven zij door deelname aan het consortium niet zelfstandig te investeren in R&D op dit terrein.

Tot slot zijn er stoeterijen en eigenaren van paarden die Equine Genomics commitment geven en financieel participeren.

Financiën

De initiële investering in de ontwikkeling van de test is begroot op 1 miljoen euro. Dit betreft het opzetten van de database, het verzamelen van de DNA monsters, het genotyperen, de prestatie data van de paarden en tot slot de analyse en validatie.

Het financieel commitment van het consortium is € 450 k. plus enkele paardenhouders die willen participeren voor € 50 k. is een totaal van € 500 k. Mogelijk wordt de in kind bijdrage van de stamboeken nog hoger.

Een aanvraag voor RVO innovatie subsidie ad. € 250,- is kansrijk.

Afhankelijk van een aanvullende bijdrage van de stamboeken en / of toekenning van RVO subsidie wordt gezocht naar € 250 k. aanvullende investering in ruil voor 20% tot 30% van de aandelen van Equine genomics, afhankelijk bedrag en voorwaarden.

Het product

Het product is een kwalitatieve beoordeling van de prestatieaanleg van een veulen / paard. Op basis van de uitslag kunnen belanghebbenden betere beslissingen nemen.

Klanten

Paardenstamboeken, professionele stoeterijen en veilingorganisaties zijn potentiele klanten. Daarnaast behoren fokkers, handelaren, ruiters en trainers tot de doelgroep.

Concurrenten

Er zijn nog geen DNA testen op de markt die de prestaties van dressuur of springpaarden voorspellen. De latente vraag naar vroegdiagnostiek moet manifest gemaakt worden. De latente vraag in de markt blijkt o.a. uit het feit dat meerder groter stamboekverenigingen zich oriënteren en onderzoek laten doen. Het ontbreekt hun echter aan expertise, ervaring, slagkracht en investeringsvermogen. Stamboeken zijn als ledenorganisaties van oudsher niet ingericht op dit soort innovaties en productontwikkeling. Die rol kan Equine Genomics voortreffelijk vervullen voor de stamboekverenigingen en hun leden/fokkers. De latente vraag blijkt bovendien uit de vele persoonlijke gesprekken met paardeneigenaren.

De concurrentie bestaat feitelijk uit de traditionele methoden van talentscouting door keurmeesters / beoordelaars / handelaren.

Prijs

Paardenhouders hebben circa € 400,- over voor een aanlegtest op basis van DNA. Dit uitgangspunt is gebaseerd op marktervaring en vele gesprekken met paardenhouders en stamboeken.

Als indirecte referentie geldt de marktprijs voor de prestatie test voor het type renpaarden (€ 295,- basis tot € 860,- voor uitgebreide test) en de marktprijs  voor de DNA test voor gewrichtsaandoening osteochondrose ( € 230,- voor niet leden).

Omzet

Op basis van marktervaring en genoemde gesprekken met stamboeken en paardenhouders wordt bij een prijs van € 400,- per test een omzet groei van circa 2 % marktaandeel in het eerste jaar van verkoop naar ruim 15% in jaar vijf reeel geacht.

Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Jaar 5
aantal  testen 1250 2500 5000 7500 10000
marktaandeel (%) 1,9 3,8 7,7 11,5 15,4
Omzet (€)   500.000  1.000.000  2.000.000  3.000.000  4.000.000

 

Interesse? wij verbinden je graag

4 + 15 =

Volg ons

Recente plaatsingen

Broad Investor Network in China

Broad Investor Network in China

Type investeerder: Venture Capitalist; Private Equity; Adviseur Sector: B2B Software ; Deep Tech; ICT; Mobility; Energy; Logistiek; Food; Health; Agri; Retail; Zakelijke dienstverlening In welke fase dient de onderneming waarin geïnvesteerd wordt zich te bevinden:...

Lees meer

Andere interessante plaatsingen 

Broad Investor Network in China

Broad Investor Network in China

Type investeerder: Venture Capitalist; Private Equity; Adviseur Sector: B2B Software ; Deep Tech; ICT; Mobility;...

Over Venture Capital

Venture Capital verbind investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

© VentureCapital.nl – Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest – Tel: 030-300.32.27 – info@venturecapital.nl  FAQ  Disclaimer  Privacybeleid