3 belangrijkste onderhandelingspunten bij een converteerbare lening

20 april 2023

Bij VentureCapital.nl zijn we altijd op zoek naar manieren om onze klanten te helpen bij het verkrijgen van financiering voor hun bedrijf.

In deze blogpost gaan we in op de converteerbare lening. Dit is een vorm van financiering die nog steeds in de smaak valt bij start-ups en scale-ups. We zien echter wel dat financiering via een SAFE nog sneller in populariteit wint.

 

Converteerbare leningen (Engels: convertible loans) zijn een interessante optie voor bedrijven die op zoek zijn naar financiering omdat ze flexibiliteit bieden. In plaats van direct aandelen te verkopen, krijgt de investeerder de kans om te wachten tot de waarde van het bedrijf is gestegen voordat hij de lening omzet in aandelen. Dit kan voor sommige investeerders aantrekkelijker zijn dan het direct kopen van aandelen, vooral als het bedrijf zich nog in een vroeg stadium bevindt en de waarde van de aandelen nog zeer moeilijk te bepalen is. Daarnaast kan het ophalen van financiering via een converteerbare lening sneller omdat er geen waardering gemaakt hoeft te worden en je hiervoor niet naar de notaris moet om de financiering te bekrachtigen. 

 

Maar wat zijn de belangrijkste onderhandelingspunten voor jou als ondernemer als je een converteerbare lening wilt uiteven? Lees verder om het te ontdekken. 

 

De drie belangrijkste onderhandelingspunten voor een converteerbare lening zijn volgens ons: 

1. De conversieprijs, of Cap: Dit is de prijs waartegen de lening kan worden omgezet in aandelen van de onderneming. Dit is een belangrijk punt omdat het bepaalt hoeveel aandelen de investeerder krijgt wanneer de lening wordt omgezet. 

2. De conversiepremie: Dit is de extra waarde die de investeerder krijgt wanneer de lening wordt omgezet in aandelen. Dit kan bijvoorbeeld een percentage bovenop de marktwaarde van de aandelen zijn. 

3. De conversieperiode: Dit is de periode waarbinnen de lening kan worden omgezet in aandelen. Dit kan bijvoorbeeld na een bepaalde tijd zijn of wanneer de onderneming bepaalde financiële doelen heeft behaald. Het is belangrijk om afspraken te maken over de conversieperiode omdat dit bepaalt wanneer de investeerder de mogelijkheid heeft om de lening om te zetten in aandelen. 

 

Bedankt voor het lezen van deze blog. We hopen dat je wat hebt kunnen leren over converteerbare leningen. Als je verdere vragen heeft over dit of andere onderwerpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om je te helpen en om je te voorzien van meer informatie over onze diensten. Ook kunt je met een van onze partners in contact komen welke over verscheidene expertises beschikken, ook op het gebied van converteerbare leningen. 

 

Auteur: Dean Schnek & Roy Calis – VentureCapital.nl 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code