Beleggen vanuit je luie stoel

26 juli 2023

Als investeerder ben je op een bepaalde manier ook een belegger. Bij beleggen koop je een aantal aandelen waarmee je een klein deel van het bedrijf bezit. Maar bij kleine beleggingen loop je minder risico, waardoor het bij veel meer mensen populair is. Dit soort beleggingen kun je tegenwoordig bovendien gewoon vanuit je luie stoel doen. 

Voordelen en nadelen zelf belegen

Als je een paar jaar geleden wilde beleggen dan had je hiervoor altijd een vermogensbeheerder of broker nodig. Vermogensbeheer is vooral interessant als je grote bedragen wil beleggen, kleine bedragen kun je nu ook prima zelf beleggen. Dat kan bijvoorbeeld via je eigen bank, maar ook via een beleggingsplatform zoals MetaTrader 4.  

Beide mogelijkheden hebben zo hun voordelen en nadelen. Het grote voordeel van zelf beleggen is dat je het zelf in de hand hebt. Het nadeel is dat je misschien niet voldoende kennis in huis hebt. 

Voordelen van zelf beleggen

  • Je kunt vanuit je luie stoel beleggen, maar ook onderweg via de app.
  • Zelf beleggen is ook mogelijk met een klein budget.
  • Je weet wat je uitgeeft.  
  • Met de keuze van je aandelen bepaal je in zekere mate zelf het risico.
  • Je bepaalt zelf welke bedrijven je helpt. Zo kun je bijvoorbeeld specifiek kiezen voor een duurzame onderneming. 
  • Je hoeft geen broker te betalen. 

Voordelen van een broker

  • Het werken met een broker bespaart je tijd.
  • Brokers hebben kennis van de markt en de risico’s. 
  • Brokers kunnen een langetermijnplan maken. 

De basisprincipes van beleggen

Als je vanuit je luie stoel wil beleggen moet je je aan een aantal basisprincipes houden. Zo moet je vooraf een plan maken en je beleggingen spreiden. Houd jezelf ook op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt. Hier vind je de belangrijkste punten.

Begin met een plan

Denk vooraf goed na over de redenen om te beleggen. Als je wil beleggen om je pensioen aan te vullen moet je anders beleggen dan wanneer je extra geld wil voor een verre reis over 5 jaar. Daarnaast is het aan te raden om goed te kijken naar de verschillende beleggingsmogelijkheden. 

Lees jezelf goed in over de betekenis van aandelen, fondsen, obligaties en trackers. Aandelen en fondsen zijn beide zeer geschikt voor beginnende beleggers. Kies voor een aandeel als je voor een specifieke onderneming wil kiezen. Weet je niet welk bedrijf je voorkeur heeft, maar wel de sector, dan kun je kiezen voor een fonds. 

Spreid het risico

Beleggen is risicovol, daarom is het van belang om het risico zoveel mogelijk te beperken. Dit kun je onder andere doen door je beleggingen te spreiden. Over het algemeen blijkt beleggen op de lange termijn het meeste rendement op te leveren. 

Begin vandaag nog met beleggen

Dankzij eenvoudige beleggingsplatforms kost het je slechts een paar klikken om te beginnen met beleggen. Maar voordat je van start gaat, is het aan te raden om je goed in te lezen en een plan te maken. Hiermee maak je een goede start. 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code