Wat zijn de beste financieringsbronnen voor jouw startup?

4 mei 2023

In dit artikel gaat VentureCapital.nl in op het type financiering per levensfase die normaliter voorkomen bij startups en scaleups.

Er zijn verschillende soorten financiers die je als founder dient aan te schrijven, afhankelijk van de fase waar jouw bedrijf zich in bevindt.

Hieronder staan, op chronologische wijze naar verloop van bedrijfsfase, de 5 type investeringen die doorgaans op VentureCapital.nl plaatsvinden:

1. Pre-Seed financiering: Dit betreft een zeer vroegtijdige investering in een startup, vaak zelfs al voordat het bedrijf daadwerkelijk is opgericht. Pre-Seed financiering vindt haar oorsprong van particuliere investeerders, angel investors of andere bronnen zoals FFF (friends, family & fools) en subsidies. Dit is vooral geschikt voor bedrijven die nog in de ‘research & development’ fase zitten, waarbij het product of de service reeds in de onderzoeksfase of ontwikkeling present is.

2. Seed financiering: Dit is een vroegtijdige investering in een startup om het bedrijf te helpen met het opstarten en verder doorontwikkelen van haar product/service. Seed-financiering is veelal afkomstig van ROM’s, angel investors, crowdfundplatforms en soms ook al venture capital-fondsen. Deze vorm van financiering is geschikt voor startups die al een afgerond product hebben en dit willen demonstreren aan de markt.

3. Early Growth financiering: Om een startup vroegtijdig te laten groeien (i.e., upscaling), meestal wanneer er al wat omzet is, wordt gebruik gemaakt van Early Growth financiering. Dit type financiering komt tevens meestal van professionele vreemd vermogen financiers, revenue based financiers, angel investors of soms ook al venture capital-fondsen.

4. Series A financiering: Dit is een volgende ronde van investering in een startup, die meestal wordt gebruikt om het bedrijf verder te laten groeien en nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Series A-financiering kan ook komen van particuliere investeerders, angel investors en met venture capital-fondsen. Soms stappen banken ook al in in deze fase. 

5. Series B financiering en verder: De volgende ronde van financiering die bedrijven vaak doen nadat ze hun product of dienst hebben ontwikkeld en bewijs hebben geleverd dat er vraag is naar hun aanbod betreft Series B financiering. In deze ronde verzamelen bedrijven nog meer geld van professionele investeerders om hun bedrijf verder te laten groeien en vaak ook met het doel om nieuwe markten te betreden. Deze investeringsronde wordt meestal geïnitieerd door professionele financiers, venture capital-fondsen of private equity partijen. 

Conclusie: 

Iedere fase heeft zijn eigen type financier/investeerder die hun eigen voor- en nadelen hebben. Daarom is het belangrijk voor een startup om goed te overwegen welke optie, gezien de bedrijfsfase, het beste bij hen past en alleen deze partijen aan te schrijven. Mocht je nog meer willen weten over welk type financier/investeerder het best bij jouw past, neem dan vooral contact met ons op.

Tevens beschikt VentureCapital.nl over een breed scala aan partners welke in verscheidene disciplines startups helpen met het financieringsproces. Via ons platform kun je de desbetreffende partners, startups, investeerders of ons bereiken. 

Auteur: Dean Schnek – VentureCapital.nl 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code