Hoe bescherm je product of dienst het best?

24 augustus 2023

In deze blogpost gaat VentureCapital.nl in op de verscheidene manieren voor startups om haar producten of diensten te beschermen. Het is belangrijk om je product te beschermen als startup gezien je waarschijnlijk veel tijd, moeite en geld hebt gestoken in het ontwikkelen van het product en je wilt niet dat iemand anders het zonder jouw toestemming gebruikt of verkoopt. Bovendien kan het beschermen van je product helpen om je concurrentievoordeel te behouden en om inkomsten te genereren door licenties te verkopen of het product te verkopen. 

Er zijn verschillende manieren om je product te beschermen, afhankelijk van wat het product is en in welke sector het wordt gebruikt. Hieronder volgen enkele voorbeelden: 

  • Trademark: een trademark is een merknaam, logo of slogan die je kunt gebruiken om je product of merk te identificeren. Je kunt een trademark aanvragen om te voorkomen dat andere bedrijven hetzelfde of een vergelijkbaar merk gebruiken. Trademarks zijn vooral handig voor bedrijven die consumptiegoederen verkopen, zoals kleding, elektronica of voedingsmiddelen. Je kunt bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en merk beschermen in Nederland, België en Luxemburg. 
  • Patent: een patent is een exclusief recht dat wordt verleend voor een bepaalde periode om een uitvinding te exploiteren. Je kunt een patent aanvragen als je een nieuwe uitvinding hebt gedaan die nog niet eerder is gedaan. Patenten zijn vooral handig voor bedrijven die technologieën of medische producten ontwikkelen. Je kunt een patent aanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB). 
  • Licentie: een licentie is een overeenkomst waarbij je het recht geeft aan iemand anders om je product te gebruiken op bepaalde voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld een softwarelicentie verkopen aan een bedrijf dat je software wil gebruiken. Licenties zijn handig voor bedrijven die software of andere digitale producten verkopen. 
  • Octrooi: een octrooi is een exclusief recht dat wordt verleend voor een bepaalde periode om een uitvinding te exploiteren. Het verschil tussen een octrooi en een patent is dat een octrooi alleen in Nederland geldig is, terwijl een patent in meerdere landen geldig is. Je kan een octrooi aanvragen bij Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe je je product het beste kunt beschermen, hangt af van wat het product is en in welke sector het wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld een nieuwe technologie hebt ontwikkeld, kan het aanvragen van een patent de beste optie zijn. Als je een softwarebedrijf hebt, kan het verkopen van licenties een goede manier zijn om inkomsten te genereren. Mocht je vragen hebben wat voor jouw specifieke startup het beste plan van aanpak is, kan je ons altijd bereiken via VentureCapital.nl. Wederom dank voor het lezen! 

 

Auteur: Dean Schnek & Roy Calis – VentureCapital.nl 

 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code