Hoge inflatie en onzekerheid

19 januari 2023

Hoge inflatie en onzekerheid: een uitdaging voor startups, maar ook een kans met anti-cyclische bedrijfsmodellen

Het is zonder twijfel een moeilijke tijd voor startups in Nederland door de huidige hoge inflatie en onzekerheid. Mede door de oorlog in Oekraïne. De stijgende prijzen van goederen, geld (rente) en diensten betekenen dat de koopkracht van mensen en bedrijven verder afneemt, wat kan leiden tot een afname van de vraag naar producten en diensten van startups. Bovendien kan de onzekerheid en instabiliteit op de financiële markten door hoge inflatie het moeilijk maken voor startups om toegang te krijgen tot financiering.

Hoewel de hoge inflatie een uitdaging is voor veel startups, biedt het ook kansen voor bedrijven met anti-cyclische bedrijfsmodellen. Dit zijn bedrijfsmodellen die gericht zijn op het profiteren van neergaande economische cycli, in plaats van te profiteren van een groeiende economie. Voorbeelden hiervan zijn bedrijven die goedkope levensmiddelen, reparatiediensten voor huishoudelijke apparaten verkopen of services die kostenbesparend zijn ten op zichte van andere. 

Als startup is het belangrijk om te overwegen of jouw bedrijfsmodel geschikt is voor anti-cyclische strategieën. Dit kan helpen om het risico voor jouw bedrijf te verminderen en kan bijdragen aan de duurzaamheid op de lange termijn. Bovendien bieden anti-cyclische bedrijfsmodellen een kans voor startups om te profiteren van een dalende economie, in plaats van volledig afhankelijk te zijn van een groeiende economie. 

Als het gaat om de hoge inflatie in Nederland, is het belangrijk om te onthouden dat er ook kansen zijn voor startups, zelfs in moeilijke tijden. Ondanks dat waarderingen naar beneden zijn gegaan en fundingrondes daardoor langer duren, hebben veel venture capital investeerders de afgelopen jaren veel geld opgehaald dat geïnvesteerd moet worden. Door als team aan te tonen dat je inspeelt op de huidige trend en een pivot maakt naar een anti-cyclisch bedrijfsmodel, kunnen deze startups het wel voor elkaar krijgen om funding op te halen, ondanks de uitdagingen die worden gepresenteerd door hoge inflatie en onzekerheid in de huidige markt. 

Auteur: Jasper Koldenhof – VentureCapital.nl 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code