Investeren met de opbrengst van uw onderneming

24 februari 2022

Investeren met de opbrengst van uw onderneming

Als u als ondernemer uw bedrijf hebt verkocht, hebt u vaak een aardig kapitaal op de bank staan. Maar wat kunt u met dit geld doen? U kunt bijvoorbeeld via een eigen investeringsmaatschappij geld steken in startups.  Een andere mogelijkheid is om te beleggen in aandelen, of in meer alternatieve beleggingscategorieën, zoals vastgoed, wijn, whisky of kunst. Bij die laatste categorieën moet u wel over een ijzeren geduld beschikken.

Als u een zeer vermogende investeerder bent, wordt u ook wel een super informal genoemd. Super informals zijn (soms bekende) particulieren die ook in de Quote500 te vinden zijn en in aanmerking komen voor wealth management. Vaak hebben deze ondernemers hun eigen investeringsmaatschappij opgezet, soms als onderdeel van een family office. Met deze investeringsmaatschappij steken ze geld in bijvoorbeeld startups.

Door het grote vermogen dat ze beheren, hebben deze super informals weinig tijd voor begeleiding van de ondernemer. Ze eisen voor hun venture capital bij voorkeur een controlerend belang in de onderneming, zodat ze toch grip op de situatie kunnen houden.

Bekend voorbeelden van deze super informals zijn de investeerders die optreden in het programma Dragons’ Den. Rijke investeerders als Pieter Schoen, Won Yip, Michel Perridon, Shawn Harris en Nikkie Plessen krijgen hier de mogelijkheid om hun geld te steken in startups. De beginnende ondernemers kunnen via een presentatie de interesse van deze rijke investeerders wekken.

Schoen zag bijvoorbeeld vorig jaar wel wat in een bidon die je aan de onderkant kunt vullen en stelde liefst €1 miljoen aan de bedenker hiervan beschikbaar. Schoen kan zich een dergelijke investering wel veroorloven. Hij is medeoprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij, de energieleverancier die in 2018 voor €200 miljoen werd verkocht. Naar schatting bedraagt volgens de Quote500 zijn vermogen momenteel zo’n €175 miljoen. Schoen investeert in bedrijven via zijn maatschappij Shoe investment.

Aandelen

Een andere manier is uw geld op een spaarrekening zetten. Maar bij hoge tegoeden moet u tegenwoordig geld meebrengen, in plaats van dat het iets oplevert. Bij lagere tegoeden verdwijnt het rendement door de hoge inflatie als sneeuw voor de zon.

U ontkomt bijna niet aan beleggen en dan zijn aandelen hierbij een goede optie. U kunt het zelf doen, als u over voldoende tijd en kennis beschikt. Over een langere termijn levert beleggen vrijwel altijd winst op. Sinds het ontstaan van de AEX, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, is het rendement in 9 jaren negatief geweest en in 28 jaren positief. Gemiddeld genomen heeft de AEX een rendement van 10,4% per jaar opgeleverd.

Een andere mogelijkheid is om uw beleggingen uit te besteden aan een vermogensbeheerder. Dit laatste brengt extra kosten met zich mee, maar uw geld is dan wel in professionele handen. Een vermogensbeheerder laat zich bovendien niet leiden door emoties en de waan van de dag.

Alternatieve investeringen

Naast aandelen zijn er ook veel alternatieve investeringen. Wat denkt u bijvoorbeeld van vastgoed, goud, kunst, whisky, wijn of oldtimers?

Bij vastgoed moet u bijvoorbeeld denken aan de aanschaf van een tweede huis, dat u kunt verhuren. Dit is een goede, veilige en waardevaste investering. Een mogelijkheid is ook om een vakantiehuisje te kopen en dat te verhuren. Maar hierbij kan het rendement soms tegenvallen.

Bij de andere, bovengenoemde alternatieve investeringen moet u vaak heel lang wachten, voordat die geld opleveren. Dit kan soms jaren duren. Bovendien moet u bij bijvoorbeeld kunst, whisky of wijn veel verstand van zaken hebben en zich heel goed in de materie verdiepen, voordat u een investering gaat doen. U moet hier dus veel tijd en moeite in steken. Een combinatie van aandelen, veilige obligaties en een paar alternatieve beleggingen zorgt voor een mooi gespreide beleggingsportefeuille.

Peter Westhof, Vermogensbeheer.nl

 

 

 

 

 

Volg ons

Recente plaatsingen

Online verkoop en marketing voor CDB-producten

Online verkoop en marketing voor CDB-producten

Deze partij faciliteert een full-service in de online verkoop en marketing van CBD-producten aan eindgebruikers. Hun partner is een erkend laboratorium met meer dan tien jaar expertise, opgedaan in Noord-Amerika en wereldwijd. Dit bedrijf kan de verkoop verhogen,...

Lees meer

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.


Andere interessante plaatsingen

De eerst echte duurzame bank

De eerst echte duurzame bank

Dit is een nieuw soort online bank. Dit bedrijf gelooft erin dat bankieren niet draait om geld verdienen, maar om te...

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code