Hoe kan je als startup zonder omzet toch aantrekkelijk zijn voor investeerders?

10 augustus 2023

Als je op zoek bent naar investeerders voor je startup, is het belangrijk om te laten zien dat er vraag is naar wat je aanbiedt en dat je product of dienst aantrekkelijk is voor klanten. Dit noemen we tractie. Maar waarom is tractie zo belangrijk als je op zoek bent naar investeerders?

Ten eerste kan tractie laten zien dat je product of dienst werkt en dat er groeipotentieel is. Als je al een aantal klanten hebt en reeds omzet genereert, is dit een goed teken voor investeerders. Dit bewijst namelijk dat er vraag is naar wat je aanbiedt en dat je bedrijf waardevol is. 

Daarnaast kan tractie ook helpen om het risico te verminderen voor investeerders. Als je al een bewezen concept hebt en inkomsten genereert, is het wat minder risicovol voor investeerders om in jouw bedrijf te investeren. Ze weten immers dat er al vraag is naar wat je aanbiedt en dat je bedrijf waarschijnlijk winstgevend kan worden als de strategie en uitvoering in het vervolg goed zijn. 

Maar wat nou als je nog geen omzet hebt? 

In het vakjargon wordt het ontbreken van omzet pre-revenue genoemd. Er zijn verschillende manieren om toch tractie te laten zien aan investeerders als je pre-revenue bent. Zo kan je op zoek naar andere vormen van inkomsten, zoals sponsoring of partnerships.  

Daarnaast kan je een bewezen concept aan tonen door middel van een prototype of minimale bruikbare product (MVP). Ook het aantal volgers op social media kanalen, proefversies, downloads of voorinschrijvingen kunnen tractie aantonen.  

Tractie is dus erg belangrijk als je op zoek bent naar investeerders. Het kan helpen om de waarde van je bedrijf te laten zien en om investeerders ervan te overtuigen om in jouw bedrijf te investeren. Zoek naar manieren om tractie te laten zien en overtuig investeerders van het groeipotentieel van je bedrijf door het verloop van de tractie inzichtelijk te maken. 

Auteur: Jasper Koldenhof & Stefan Bassant – VentureCapital.nl

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code