Belangrijke trends in de investeringswereld voor startups & scaleups

27 januari 2023

Welkom bij de nieuwe VentureCapital.nl blog!

In dit artikel zullen wij nader ingaan op belangrijke trends in de investeringswereld zoals wij die recentelijk in Nederland en Europa hebben waargenomen.

MVO:

Om het spits af te bijten is er een toenemende belangstelling voor duurzame en impact-georiënteerde investeringen zichtbaar. Startups die zich richten op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoeken naar investeerders die deze waarden met hen delen. Dit geldt ook voor venture capital- en angel-investeerders die zich steeds meer toeleggen op bedrijven welke zich op de 17 Sustainable Development Goals (SDG) richten, mede door de Environmental, Social en Governance (ESG) scores mee te nemen in de waardering. In toenemende mate zien wij niet alleen startups die ontstaan zijn vanuit deze waarden, maar ook investeerders die dit koesteren en duurzaamheid en impact op financiële waarde inprijzen.

Technologie:

Daarnaast is er de opkomst van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, internet of things en blockchain, die hebben geleid tot een toename van investeringen in tech-startups. Deze bedrijven hebben vaak een hoog groeipotentieel en zijn daarom aantrekkelijk voor investeerders. Dit zien wij terug op ons platform, waar ondernemingen in deze sectoren de meeste reacties vergaren.

Overheid:

Verder spelen de overheid via de ROM’s (of via Invest-NL) en corporate investeerders steeds vaker een rol in het financieren van startups en het opzetten van innovatieprogramma’s. Dit kan de toegang tot financiering verbeteren voor startups die moeilijk toegang krijgen tot traditionele bronnen van financiering.

Actualiteit en prognose:

Tot slot neemt de vraag naar non-dilutive financiering toe, waarbij ondernemers geen aandelenbelang hoeven te verkopen in ruil voor financiering.

Sommige startups zoeken naar manieren om financiering te verkrijgen zonder hun eigendomsbelang te verminderen, bijvoorbeeld door middel van subsidieprogramma’s, revenue-based-loans, (achtergestelde) leningen of crowdfunding. 

Hoewel de Nederlandse investeringsmarkt te maken heeft met uitdagingen, zoals de stijgende rentetarieven, het gebrek aan gekwalificeerd personeel, de Rusland-Oekraïne crisis en de naslag van de COVID-19 pandemie op de economie, blijft het een aantrekkelijke broedplaats voor startups en investeerders. Dit komt mede door de gunstige fiscale regulatie, het sterke innovatie-ecosysteem en het goed ontwikkelde financieringslandschap, wat Nederland een keurige 4e plek oplevert in de Europese ranglijst van startup vriendelijke landen (Business Insider, 2023).

In de nabije toekomst verwachten we dat bovengenoemde trends zich zullen voortzetten. Wellicht zullen we nog meer zien dat de overheid en corporate investeerders actief betrokken raken bij het financieren van startups. We verwachten tevens dat impact-georiënteerde investeringen en bovenstaande technologieën in populariteit zullen blijven toenemen, en zich mogelijk zullen gaan verenen.

Wederom dank voor het lezen!

Auteur: Dean Schnek – VentureCapital.nlVolg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code