Venture Debt, wat is het en hoe pas je dit het best in bij jouw onderneming?

27 juli 2023

In dit artikel gaat VentureCapital.nl in op ‘venture debt’, een type financiering welke vooral door venture capital partijen vaak gebruikt werd als onderdeel van hun financieringspallet, echter komen er steeds meer (internationale) spelers op de markt die volledig zijn gespecialiseerd in het verstrekken van venture debt. 

Venture debt is een type vreemd vermogen financiering die aan een start-up of kleine onderneming wordt verstrekt die wordt afgelost met een toekomstige (equity) financiering. De looptijden zijn relatief kort (max 2 -3 jaar). Het wordt in de meeste gevallen verstrekt door gespecialiseerde leners of venture capital-fondsen die zich richten op het verstrekken van financiering aan bedrijven in een vroeg stadia. In Nederland is Rabobank op dit moment erg actief met het verstrekken van venture debt aan bedrijven die ook een venture capital investeerder aan boord hebben gehaald. Daarnaast zijn er een aantal crowdfundplatformen die venture debt kunnen ophalen. 

Venture debt is anders dan traditionele leningen omdat het meestal wordt gebruikt om de te verwachten groei van een bedrijf te financieren in plaats van om de dagelijkse operaties te financieren. Als gevolg hiervan wordt venture debt vaak gebruikt om de ontwikkeling van nieuwe producten te financieren, om in te breken in nieuwe markten of om overnames te doen. Het wordt over het algemeen als minder risicovol beschouwd voor leners in vergelijking met equityfinanciering, omdat ze zijn gedekt door de activa van het bedrijf. Soms wordt venture debt omgezet naar equity. Hiermee heeft het dan dezelfde kenmerken als een converteerbare lening.  

Venture debt kan een nuttig hulpmiddel zijn voor start-ups en kleine bedrijven die hun groei willen financieren, maar het is belangrijk om zorgvuldig de voorwaarden van de lening en de invloed ervan op het toekomstige aandelenbelang van het bedrijf te overwegen. Het wordt over het algemeen aanbevolen om advies van een financieel adviseur of juridisch expert te raadplegen voordat een overeenkomst voor venture debt wordt aangegaan. Mocht je hier meer over willen weten, helpen wij of een van onze partners op dit gebied je hier graag mee verder! 

 

Auteur: Dean Schnek & Roy Calis– VentureCapital.nl 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code