Waarom EBITDA?

29 oktober 2020

EBITDA heeft een belangrijke rol bij het ontdekken van de waarde van uw bedrijf en uiteindelijk bij het maximaliseren van jouw exit strategie. Als je in de bedrijfswereld werkzaam bent, heb je dit begrip zeker meerdere malen voorbij zien komen. Maar wat is dit nou eigenlijk? En waarom is dit zo belangrijk?

Wat is EBITDA?

Simpel gezegd staat EBITDA voor: Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. In het Nederlands is dit: Inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. EBITDA dient als maatstaf voor de financiële prestaties van een bedrijf en treed op als een alternatief voor onder andere omzet, inkomsten of netto-inkomen.

EBITDA legt de focus op de financiële resultaten van operationele beslissingen door de gevolgen van niet-operationele beslissingen, zoals rentelasten, belastingtarieven of immateriële activa, weg te nemen. Het resultaat hiervan laat de operationele winstgevendheid van een bedrijf zien. Hierom kan EBITDA goed gebruikt worden bij het vergelijken van bedrijven met verschillende kapitaalinvesteringen, schulden en belastingprofielen.

Berekening van EBITDA

De berekening van EBITDA kan worden gedaan door afschrijvingen en amortisaties op te tellen bij het operationeel inkomen (netto omzet + interest + belastingen). Deze gegevens kunnen gevonden worden op de balans van de onderneming.

Maar wanneer heeft een bedrijf een ‘goede’ EBITDA?

Dit kan niet bepaald worden door bovenstaande berekening, maar door de EBITDA-marge. Deze marge krijg je door de EBITDA te delen door de totale omzet (EBITDA / totale omzet).

Deze marge geeft een indicatie over hoeveel (contante) winst een bedrijf maakt in één jaar. Investeerders gebruiken deze marge als maatstaaf bij de beslissing welke onderneming financieel het meest efficiënt is. 

Bijvoorbeeld: Bedrijf A heeft een EBITDA van €900.000 en een totale omzet van €9.000.000. Voor dit bedrijf is de EBITDA-marge 10%. Bedrijf B heeft een hogere EBITDA van €1.100.000 en een hogere totale omzet van €13.000.000. Maar de EBITDA-marge van bedrijf B is 8,5%. Dit betekent dat bedrijf B ondanks de hogere EBITDA en totale omzet een lagere marge heeft. Daarom zal een investeerder meer potentie zien in bedrijf A.

Belang van EBITDA

Kortom, er zijn twee hoofd redenen waarom EBITDA belangrijk is voor een bedrijf. Namelijk:

  1. Door EBITDA krijg je een beter idee van de waarde van jouw bedrijf;
  2. En je kan deze waarde laten zien aan investeerders.

Dus, zorg er als bedrijf voor dat jouw EBITDA op orde is en jij klaar bent om deze gegevens aan investeerders te kunnen aanleveren. Want als jij opzoek bent naar kapitaal kan je erop rekenen dat jouw EBITDA gevraagd wordt. Op deze manier kunnen investeerders snel een beeld krijgen van jouw onderneming en effectief hun selectie maken. 

 

Interesse in dit profiel?

Reageer op dit profiel en vele andere


Volg ons

Recente plaatsingen

No nonsense holding met buy and build ambities

No nonsense holding met buy and build ambities

Benodigd Kapitaal: € 150.000,-
Maandelijkse Omzet: € 0,-
Sector(en): Consumentengoederen, Groothandel, Logistiek, Retail, Vastgoed, Zakelijke dienstverlening

De holding (in oprichting) wordt een toonaangevende holding die zich richt op het beheer en de investeringen in verschillende bedrijven binnen uiteenl...
Lees meer

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code