Waarom venture capital voor startups?

23 september 2020

Waarom venture capital interessanter is dan een zakelijke lening voor start-ups

Ga je een bedrijf opzetten waarbij het risico op mislukken aanzienlijk groter is dan normaal het geval is? Dan is de kans groot dat een bank of financiële instelling je aanvraag zal afwijzen. Maar dat is nog niet het einde van je startup. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om venture capital ofwel durfkapitaal aan te vragen. Dit is vaak een stuk interessanter voor start-ups dan het geval is bij een zakelijke lening. Er zijn immers verschillende redenen om op zoek te gaan naar een durfinvesteerder.

Redenen

Venture capital betekent durfkapitaal (‘risicodragend kapitaal’). Het woord toont al aan dat voor de investeerder een succes zeker niet altijd gegarandeerd is. Venture capital is zeer interessant voor bedrijven die een hoog risico op mislukken met zich meebrengen. De durfinvesteerders zijn gespecialiseerd in het investeren in start-ups met een hoog risico. Vaak bestaat venture capital uit een lening of aandelen. In de meeste gevallen gaat het om aandelen. Je ziet dergelijke venture capital vaak in programma’s op televisie, zoals het bekende Dragons Den.

Interessant bij een hoog risico

Ga je een startup beginnen maar heeft het bedrijfsconcept zich nog niet bewezen? Dan is de kans groot dat de bank of een andere financiële instelling de aanvraag voor een zakelijke lening (die altijd bestaat uit een aantal stappen) af zal wijzen. Als je al goede plannen hebt en zelfs al wat klanten hebt geworven, kun je bewijzen dat je bedrijf over een paar jaar ook nog bestaat. Maar veel MKB-ondernemingen zijn nog niet zover. Toch is de kans op een investering nog niet helemaal uitgesloten.

Durfkapitaal is namelijk een interessante manier om een startende onderneming te financieren. Dat geldt ook als de onderneming nog niet een bewezen succes is. Het is zeer interessant voor bedrijven die een nieuw product op de markt gaan zetten en maar weinig zakelijke ervaring hebben. Venture capital wordt vooral uitgegeven als het gaat om dure projecten waarvan pas op een veel later tijdstip moet blijken of het idee rendabel was.

Sterke balanspositie

Door gebruik te maken van venture capital schiet je bedrijf in solvabiliteit omhoog, want het kapitaal komt als eigen vermogen op de bedrijfsbalans. Vanaf dat moment beschikt je onderneming dus echt over het geld. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld een lening. Daarbij is een terugbetaling verplicht. Meestal is dat bij venture capital niet zo, omdat de investeerder meestal aandelen koopt in plaats van dat hij een lening verstrekt. Het geld verdient hij terug aan de hand van rendement.

Kleine en grote bedrijven

Bovendien is venture capital zeer geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven. Venture capital wordt soms al vanaf een klein bedrag als 5000 euro uitgegeven. Maar het bedrag kan bij grote bedrijven die erg veelbelovend zijn zelfs oplopen tot een half miljoen. De meeste partijen die dit kapitaal uitgeven, zijn private investeerders. Heb je een groot bedrag voor je onderneming nodig, zoals een miljoen, dan kun je meerdere durfinvesteerders zoeken.

Contact met je investeerders

Bij een zakelijke lening is de afstand tot de geldschieter een stuk groter. De betrokkenheid is daardoor ook niet zo groot. Maar bij venture capital heb je direct contact met je investeerders. Soms zijn de investeerders anoniem, maar meestal weet je wie de investeerders zijn. Het contact is daardoor direct en persoonlijk. Omdat de verstrekker meestal aandelen in je bedrijf heeft, zal hij waarschijnlijk met je meedenken over het concept. Dat is heel handig als je nog helemaal geen ervaring hebt met het ondernemerschap, maar wel al een goed idee hebt. De investeerder kan je dan begeleiden in het uitbouwen van je bedrijf.

Wanneer is venture capital interessant?

Venture capital kan dus een stuk interessanter zijn dan een zakelijke lening. Dat geldt zeker als je niet alle beslissingen alleen wilt nemen. Venture capital is dan ook vooral interessant voor bedrijven die een hoog risico hebben op mislukken en een sterke eigen vermogenspositie nodig hebben.

Zeker wanneer je niet in aanmerking komt voor een zakelijke lening (bijvoorbeeld omdat je pas net gestart bent) van een bank of kredietinstelling is dit een goede oplossing. Voorwaarde is dan wel dat je bedrijfsvorm het toestaat om aandeelhouders te hebben. Verder moet je als ondernemer bereid zijn om een deel van je belang op te geven aan de durfkapitalist. Hij wil immers wel iets terugzien voor zijn investering. Maar tegelijkertijd vind je waarschijnlijk een investeerder met wie het klikt. Daardoor kan hij je begeleiden met zijn kennis over het ondernemerschap. Je krijgt dus ook toegang tot een breder netwerk.



Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

VentureCapital.nl B.V. | 2024

Ontdek meer van Venture Capital

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Scan de code