Wat is een ESOP en waarom is deze relevant voor startups?

23 februari 2023

Wat is een ESOP en waarom is deze relevant voor startups? 

Bij VentureCapital.nl willen we onze lezers voorzien van de belangrijkste informatie over zakelijke financiële instrumenten, zodat ze beter geïnformeerd zijn bij het maken van beslissingen voor hun bedrijf. In deze blog willen we je graag meer vertellen over ESOP’s, ofwel Employee Stock Ownership Plans. 

ESOP is een afkorting van “Employee Stock Ownership Plan” of “Werknemers Deelnemingsplan” in het Nederlands. Dit is een type plan dat door werkgevers wordt gebruikt om hun werknemers te betrekken om aandelen in het bedrijf te verkrijgen. Het doel van een ESOP is om de medewerkers te motiveren om samen te werken aan het succes van het bedrijf en om hun loyaliteit en betrokkenheid te versterken. 

De werknemers krijgen vaak het recht om aandelen te kopen tegen een gereduceerde prijs of om aandelen te ontvangen als onderdeel van hun salaris of beloning.  

Startups kunnen vaak geen hoge salarissen of secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden. Om toch talentvolle medewerkers aan te trekken kunnen founders ervoor kiezen om een ESOP op te zetten.  

De aandelen worden veelal gecertificeerd en kunnen worden gehouden in een STAK of kunnen worden uitgegeven via het ESOP aan individuele werknemers. Sommige ESOP’s geven de werknemers ook het recht om hun aandelen te verkopen aan het bedrijf of aan andere werknemers wanneer ze het bedrijf verlaten. 

ESOP’s worden vaak gebruikt als een manier om bedrijfsgroei te financieren omdat de personeelskosten hierdoor lager kunnen zijn. Daarnaast kunnen er belastingvoordelen worden behaald. Ze kunnen ook een aantrekkelijk alternatief zijn voor werknemers die geen deel kunnen uitmaken van een traditioneel pensioenplan.  

Houdt er als founder wel rekening mee dat ESOP’s een belanrijke rol kunnen spelen bij jouw opbrengsten (en zeggenschap) bij een eventuele exit. 

Hieronder geven we voorbeeld: 

Het is moeilijk om een specifieke berekening te geven voor de waardering van een startup met ESOP, omdat er zoveel verschillende factoren zijn die van invloed kunnen zijn op de waarde van het bedrijf. Bovendien zullen de specifieke voorwaarden van de ESOP van bedrijf tot bedrijf verschillen. Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe de waarde van een startup met ESOP in theorie kan worden berekend, met een aantal aannames: 

1. Stel dat we een startup hebben met 10 medewerkers, die allemaal aandelen in het bedrijf bezitten via een ESOP;

2. Het bedrijf is op dit moment 1.000.000 EUR waard is, gebaseerd op inkomsten, bezittingen en andere financiële factoren;

3. In de afgelopen 12 maanden heeft het bedrijf een omzet heeft behaald van 500.000 EUR en het verwacht in de komende 12 maanden een omzet van 800.000 EUR te behalen;

4. De medewerkers bezitten samen in totaal 100.000 aandelen, wat gelijk staat aan een bezit van 10% van het bedrijf;

5. We gaan ervan uit dat het bedrijf in de komende 12 maanden een winst zal behalen van 200.000 EUR. 

Met deze aannames kunnen we de waarde van het bedrijf als volgt bepalen:

1. We zouden de verwachte omzet van het bedrijf voor de komende 12 maanden (800.000 EUR) kunnen vermenigvuldigen met een multiplier van 2,5 hetgeen een gemiddelde prijsbepaling is voor een startup in deze branche. Dit zou leiden tot een waarde van 2.000.000 EUR.

2. Vervolgens kunnen we dan de verwachte winst van het bedrijf voor de komende 12 maanden (200.000 EUR) toevoegen aan deze waarde, wat leidt tot een totale waarde van 2.200.000 EUR.

3. Als laatste zouden we het aandeel van de medewerkers in het bedrijf (10%) kunnen vermenigvuldigen met de totale waarde van het bedrijf (2.200.000 EUR), wat leidt tot een waarde van 220.000 EUR voor hun aandelen.

Dank voor het lezen van deze blog. Let wel: dit is slechts een voorbeeld en de werkelijke waarde van een startup met ESOP zou significant kunnen afwijken van deze berekening, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het bedrijf en de mark 

We hopen dat deze informatie over ESOP’s nuttig was voor jou. Als je meer wilt weten over deze financiële instrumenten of hoe ze kunnen passen binnen jouw bedrijf, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd klaar om jou te helpen met al jouw vragen en zakelijke financiële behoeften. 

 

Auteur: Dean Schnek – VentureCapital.nlVolg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code