Informal investors zijn investeerders die hun eigen vermogen in andere bedrijven investeren om deze te helpen in hun groei. Informal investors worden ook wel business angels genoemd. Bij dit soort investeerders heb je vaak te maken met (oud) vakmensen. Zij weten hoe het is om te ondernemen en geven naast hun kapitaal ook hun ervaringen graag mee.
Kenmerken financiering
Gemiddeld investeren informal investors tussen de €50.000 en €250.000 per investering. Daarnaast is het vaak bij informal investors een kwestie van netwerk. Informal investors hebben door hun achtergrond als ondernemer een netwerk opgebouwd. Dus als je eenmaal een informal investor hebt weten te overtuigen van jouw bedrijf, zal hij in zijn netwerk rondvragen of er andere informals zijn die mee willen investeren.
Voorwaarden voor een informal investor zijn vaak als volgt:
- Er wordt omzet gegenereerd;
- Er is sprake van een innovatief product waarmee jij je onderscheidt en wat de informal investor trekt naar jouw onderneming;
- De investering wordt gebruikt voor invulling van de groeistrategie;
- Er wordt aandelenbelang uitgegeven.
Doordat informal investors vaak ex succesvolle ondernemers zijn, verwachten zij veel van hun investering. Zij willen groeicijfers zien! Vaak willen informals al na ongeveer drie jaar rendement terugzien.
Persoonlijke kenmerken informal investors
Wat informal investors onderscheidt van andere soorten investeerders, is het feit dat informals echte gevoelsmensen zijn. Vaak is het de ondernemer die de doorslag geeft voor een informal investor. Zij moeten een goed gevoel krijgen bij de ondernemer en onderneming. Hun doel is het bedrijf succesvol te laten groeien en willen het bedrijf waar zij een goed gevoel bij krijgen helpen tot succes.
Voor- en nadelen informal investor
Omdat informal investors individuen zijn, is iedere informal investor anders. Over het algemeen is het belangrijk voor een informal dat hij/zij de organisatie helpt en zal dus ook betrokken zijn bij de organisatie. Dit kan een voordeel zijn voor de onderneming aangezien en naast kapitaal ook kennis en netwerk wordt gedeeld.
Aan de andere kant moet je hier als ondernemer wel voor open staan. De informal investor weet dat hij kennis heeft gezien zijn/haar verleden en dit kan, als je hier niet voor open staat, opdringerig overkomen.
Een ander voordeel kan zijn dat de informals, zoals eerdergenoemd, gevoelsmensen zijn. Hun keuze wordt merendeels bepaald door emotie. Het gaat bij informal investors dus om meer dan alleen risico en rendement. Maar, hierbij komt wel kijken dat er vaak snel resultaat aangetoond moet worden. Dit gaat niet altijd over winst, maar over het gevoel dat de informal een goede keus heeft gemaakt. Er is bevestiging nodig, dit kan komen in de vorm van snelle groei, naamsbekendheid, aandacht etc.
Is een informal investor precies wat jij zoekt voor jouw bedrijf? Meld je snel aan via ons ondernemers formulier en sluit je aan bij ons investeerder netwerk.