De SAFE, wat is het en zijn enkele voor- en nadelen voor ondernemers en investeerders? 

16 november 2023

Bij VentureCapital.nl begrijpen we dat het soms moeilijk kan zijn om de juiste vorm van financiering te verkrijgen voor jouw start-up, vooral in de vroege stadia van het bedrijf. Daarom bieden we ondernemers de mogelijkheid om in contact te komen met onze investeerders om zo hun bedrijf te laten groeien. Een van de vormen van financiering die steeds vaker voorkomt in Nederland, vooral voor start-ups die nog niet winstgevend zijn, is een SAFE (Simple Agreement for Future Equity). Een SAFE kent geen rentecomponent en geen vervaldatum, en hoeft niet afgelost te worden.

SAFE’s zijn oorspronkelijk ontwikkeld door het Amerikaanse tech-incubator Y Combinator om start-ups te helpen financiering te verkrijgen. Wij zien dat de SAFE steeds vaker in plaats van een converteerbare lening wordt geaccepteerd door de investeerder.

In plaats van rente en aflossing te betalen, zoals bij een converteerbare lening gebruikelijk is (als deze niet converteert) te betalen, bieden ondernemers de investeerders via de SAFE een aandeel in het bedrijf aan wanneer een specifieke gebeurtenis plaatsvindt, zoals een overname, of een vervolgfinanciering. Dit maakt het proces van financiering eenvoudiger, sneller en flexibeler, vooral voor start-ups die nog niet winstgevend zijn en daarom geen traditionele leningen kunnen aangaan. 

Voor investeerders bieden SAFE’s de mogelijkheid om in jonge, innovatieve bedrijven te investeren zonder de druk om rente te betalen. Het is echter wel belangrijk om in gedachten te houden dat er geen garantie is op de toekomstige waarde van het bedrijf, wat betekent dat er altijd een risico bestaat dat de investering niet rendabel zal zijn. 

Voor SAFE’s hoeft geen vpb betaald te worden. Converteerbare leningen kennen een rentecomponent, hetgeen als inkomst wordt behandeld door de Belastingdienst. Bij SAFE’s is dit niet het geval, hetgeen een belastingvoordeel oplevert voor de investeerder.  

Voor ondernemers bieden SAFE’s een snelle en eenvoudige manier om financiering te verkrijgen, vooral in de vroege stadia van het bedrijf. Daarnaast hoeven er bij een SAFE geen zekerheden afgegeven te worden, hetgeen bij converteerbare leningen nog wel regelmatig voorkomt. 

Als je op zoek bent naar financiering voor jouw start-up en wilt weten of SAFE’s iets voor je is, neem dan gerust contact op met onze partners die verbonden zijn als financieel experts bij VentureCapital.nl. Zij helpen u graag om de juiste beslissing te nemen voor uw specifieke situatie en uw bedrijf te helpen groeien en floreren.

Auteur: Jasper Koldenhof – VentureCapital.nlVolg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code