Wat is impact beleggen?

5 oktober 2020

Impact beleggen is het investeren in bedrijven, organisaties of projecten die een meetbare positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het is een vorm van duurzaam beleggen die een stapje verder gaat dan alleen het uitsluiten van bedrijven of landen. Het financiële rendement is bij impact beleggen ondergeschikt aan de positieve duurzame impact. Het kan eenvoudigweg worden omschreven als investeren in een betere wereld.

Impact belegging staat qua beleggingsvolume nog in de kinderschoenen. Maar zeker met het oog op een maatschappelijk meer verantwoordelijk ondernemen is er een grote toekomst voor.

Voorbeelden impact beleggen

Denk hierbij aan bijvoorbeeld het bouwen van scholen in ontwikkelingslanden of bedrijven die werken aan duurzame energieoplossingen of medicijnen.

Tegenwoordig zijn er ook beursgenoteerde opties voor impact beleggen, bijvoorbeeld micro-kredietfondsen zoals ASN-Novib en Triodos. Tevens zijn groene obligaties een vorm van impact beleggen.

Redenen impact beleggen

Er zijn verschillende redenen voor zowel particulieren als institutionele investeerders.

Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld kiezen voor impact belegging om te willen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling. Ook kunnen zij hiervoor kiezen omdat zij een stabiel financieel rendement willen realiseren op langer termijn. Hierdoor zullen hun risico’s van beleggingen gespreid worden. Maar al met al moet vooraf een goede intentie van de kapitaal verstrekker vastgesteld worden.

Zijn er eisen gesteld aan impact beleggen?

Een impact belegging vereist het volgende:

  • Een nadrukkelijke van tevoren aangegeven goede intentie van een investeerder. Met het oog op een positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving en het milieu;
  • Het streven naar een investeringsuitgave in overeenkomst met de normen en waarden van de investeerder;
  • Een van tevoren bepaalde impact- en ESG-doelstelling;
  • Een van tevoren bepaalde rendementseis van de investeerder (echter is de financiële impact onderworpen aan de maatschappelijke impact);
  • Een impact dat ook meetbaar is (dus niet alleen greenwashing!).

Hoe groot is de ‘markt’ voor impact beleggen?

Deze ‘markt’ is nog beperkt. Impact beleggingen concentreren zich over het algemeen bij een paar grote institutionele partijen. Veel van deze institutionele fondsen geven aan hun impact beleggingen sterk te willen uitbreiden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en bijdrage aan een betere wereld wordt steeds belangrijker en interessanter. Houdt dus impact beleggen goed in de gaten.

 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code