Startups hebben vaak behoefte aan financiële middelen om hun ideeën te kunnen realiseren en te kunnen groeien. Wij, als matching platform tussen ondernemers en investeerders, snappen dat het voor ondernemers lastig kan zijn om de juiste financiering middel te kiezen.
Er komen regelmatig partijen op ons platform die op zoek zijn naar investeerders, terwijl er nog meer, of betere oplossingen zijn. Wij trachten deze ondernemers altijd door te verwijzen naar onze gespecialiseerde partners omdat ze door hun wellicht beter geholpen kunnen worden.
Er zijn verschillende manieren waarop startups financiering kunnen verkrijgen, en daarom zetten we de verschillende opties hieronder even uiteen. Hieronder hebben wij ze op een rijtje gezet van klassiek naar modern.
Welke financieringsvormen zijn er mogelijk?
Bootstrappen & FFF: Dit is de oudste vorm van financiering en houdt in dat een startup zichzelf financiert door middel van besparingen, leningen van familie en vrienden (FFF) of een eigen investering. Voordelen hiervan zijn dat je geen externe schulden of verplichtingen hebt en flexibel bent in het nemen van beslissingen. Nadelen zijn dat je beperkte financiële middelen hebt, het kan lange tijd duren om voldoende geld op te sparen en het kan leiden tot persoonlijke financiële risico’s voor de oprichters van de startup. Daarnaast brengt het financieren via de FFF ook relationele uitdagingen met zich mee.
Leningen: Een startup kan ook financiering aanvragen bij een van de grootbanken, of Qredits in de vorm van een lening. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm een zakelijke lening. Voordelen hiervan zijn dat je direct toegang hebt tot financiële middelen en flexibele terugbetalingsvoorwaarden. Nadelen zijn dat de rentekosten vaak hoger zijn dan bij andere vormen van financiering, de terugbetalingsvoorwaarden strenger zijn en het kan leiden tot schulden en afhankelijkheid van de bank. Daarnaast moeten er veelal hypothecaire en/of persoonlijke zekerheden worden afgegeven.
Crowdfunding: Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij een grote groep mensen geld inzamelt voor een project of bedrijf. Voordelen hiervan zijn dat het kan leiden tot een grote hoeveelheid geld en dat de betrokkenheid van de gemeenschap kan helpen bij het creëren van bewustzijn en het opbouwen van een klantenbasis. Nadelen zijn dat het uitdagend kan zijn om grote bedragen te verzamelen en het kan leiden tot verdeling van het eigendomsrecht van het bedrijf onder veel investeerders. Daarnaast vragen Nederlandse crowdfundplatformen ook regelmatig hypothecaire, of persoonlijke zekerheden.
Angel investors: Angel investors zijn individuele investeerders die geld in een startup investeren in ruil voor een belang in het bedrijf. Voordelen hiervan zijn toegang tot financiële middelen en de mogelijkheid om advies, kennis en netwerk.
Venture capital: Venture capital is een vorm van financiering waarbij een professionele instantie geld in een startup investeert in ruil voor een belang in het bedrijf. Voordelen hiervan zijn toegang tot financiële middelen en de mogelijkheid om advies, kennis en netwerk te krijgen van ervaren ondernemers. Nadelen zijn het verlies van eigendomsrecht in het bedrijf en afhankelijkheid van de venture capital-investeerder.
Initial Coin Offering (ICO): Een Initial Coin Offering (ICO) is een vorm van crowdfunding waarbij een (veelal blockchain) startup digitale tokens (of coins) verkoopt aan investeerders in ruil voor cryptocurrency. Voordelen hiervan zijn dat het kan leiden tot een grote hoeveelheid geld en de mogelijkheid om investeringen te werven vanuit het hele internet. Nadelen zijn dat de regulering soms complex kan zijn, het risico op fraude of oplichting bestaat en koersschommelingen van cryptocurrency kunnen leiden tot financiële risico’s voor investeerders.
We hopen dat dit overzicht je extra handvaten geeft op te besluiten welke vorm precies bij jou bedrijf past. Bij venturecapital.nl helpen we vooral ondernemers om in contact te komen met angel investors en venture capital-investeerders. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en wanneer jij graag in contact zou willen komen met onze investeerders.
Auteur: Jasper Koldenhof – VentureCapital.nl