De Fases van een Onderneming

1 oktober 2020

Van Pre-seed tot series B

Het is belangrijk om te weten in welke fase jouw bedrijf zich bevindt om een goede investeerder te vinden. Wij hebben de belangrijkste mijlpalen van start-up kapitaal op een rijtje gezet.

Pre-seed

In het vroegste stadium van de start-up bevindt de onderneming zich in de pre-seed fase. Deze fase wordt gekenmerkt door dat er in deze fase gewoonlijk nog geen product, personeel of klanten zijn. Doordat er zo veel onzekerheden zijn is het lastig om een investeerder te vinden.

Vaak komen pre-seed investeringen vanuit het kapitaal van de oprichters en hun omgeving (Family Friends & Fools, FFF). Een andere mogelijkheid is het aantrekken van een Angel Investor.

Het doel van de pre-seed investering is meestal om een eerste concrete stap te zetten, bijvoorbeeld het vormgeven van een product/dienst.

Seed

De volgende fase is de seed fase. Deze fase is vooral bestemd om een product/dienst klaar te maken voor de klanten. Seed capital is bedoeld om de start-up op weg te helpen om zelf kapitaal te genereren en verder te groeien. Dit is dus de fase van een onderneming nog voor dat zij omzet genereert.

Ook in deze fase ontbreken er daarom concrete prestatiecijfers. Hier kan dus nog steeds geen hoogte van een investering door worden bepaald. Daarom kijken investeerders vaak naar productontwikkeling en het verdienmodel.

Early Growth

De naam zegt het al: Early Growth. In deze fase is het belangrijkste dat het bedrijf steeds meer begint te groeien. De kasstromen zouden moeten beginnen te verbeteren aangezien er inkomsten worden gegenereerd waar uitgaven (gedeeltelijk) mee worden gedekt. De grootste uitdaging voor ondernemers in deze fase is om nieuwe uitdagingen aan te gaan om zo de groei te bevorderen. De financiering die in deze fase wordt aangetrokken is vooral bedoeld om groei verder te bevorderen en de onderneming naar de volgende fase te brengen.

Series A

De Series A fase is de eerste belangrijke ronde van venture capital financiering. Deze investering wordt benut om meer omzet te verkrijgen. De naam verwijst naar de klasse van (preferente) aandelen die aan beleggers wordt verkocht in ruil voor hun investering. De Series A financiering is vaak het moment waarop een venture capital financier instapt in de onderneming. Een Series A financiering is veelal tussen de 500.000 en 10.000.000 Euro groot. Series A financiers verkrijgen voor hun investering veelal een belang tussen de 10% – 40%.

Series B

Een Series B financiering is de volgende financieringsronde die na een series A volgt. Het doel van deze investeringsronde in zo snel mogelijk op te schalen. De verstrekte financiering is veelal hoger dan in de Series A. Sommige private equity financiers stappen in bij een series B financiering.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code