Wat is Private Equity?

28 september 2020

Een private equity investor is een investeerder dat geld investeert in een bedrijf en zo aandeelhouder wordt. Dit gebeurt buiten de aandelenbeurs. Private equity financiering kan worden gezien als de “opvolger” van venture capital, omdat private equity veelal investeert wanneer bedrijven uit een snelle groeifase komen. Hierdoor investeren private equity investeerders in langer bestaande en stabielere bedrijven.

Hoe werk private equity financiering?

Met private equity financiering wordt er kapitaal verstrekt in ruil voor aandelen in bedrijven die gewoonlijk niet beursgenoteerd zijn. Private equity is een vorm van actief aandeelhouderschap. Aandeelhouders werken samen met managementteams van de bedrijven waarin ze investeren om de waarde op lange termijn te vergroten. Uiteindelijk zullen private equity investeerder deze waarde realiseren door aandelenverkoop of beursintroductie van het bedrijf waarin ze hebben geïnvesteerd.

Wat is private equity?

Wat is het verschil tussen private equity en venture capital?

Het verschil tussen private equity en venture capital is soms lastig te onderscheiden. Dat komt vooral omdat private equity kan worden gezien als de “opvolger” van venture capital. En in dit gedeelte zit dan ook het bedoelde verschil tussen de twee. Waar een venture capitalist investeert in een startend bedrijf met weinig tot geen track record, investeert een private equity investor in grotere en meer volwassene bedrijven. Hier zit de groeipotentie vooral in prestatieverbetering door middel van structurele, strategische en operationele veranderingen.

Waarom kiezen voor private equity financiering?

De keuze voor private equity is vooral voor bedrijven die opzoek zijn naar een investeerder die niet alleen kapitaal investeert maar ook kan bijdragen aan de versterking van het bedrijf.

Wij hebben de voor en nadelen van private equity financiering op een rijtje gezet:

Voordelen:

  • Investeerders aantrekken zonder nodige beursgang;
  • Door de kennis en vakbekwaamheid van de private equity investor kan het bedrijf groeien;
  • Investeringen via aandelen vereisen geen rentebetalingen dus is goed voor de cashflow;
  • Private equity fondsen zijn vaak bereid om additionele kapitaalbehoeftes te voldoen.

Nadelen:

  • Doordat private equity investors inspraak willen in het bestuur zijn goede afspraken van groot belang;
  • Vaak hoge rendementseisen;
  • Juridische documentatie is nodig voor duidelijkheid over de situatie.

Ben je zelf op zoek naar een private equity investeerder? Plaats je profiel dan ook zeker op netwerken zoals VentureCapital.nl / PrivateEquity.nl.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code