Hoe vind ik een investeerder voor mijn bedrijf?

25 november 2020

Het zoeken naar een investeerder voor jouw bedrijf kan een lastige aangelegenheid zijn maar wij helpen hier graag bij door de volgende stappen op een rijtje te zetten:

 1. Zorg dat informatie over jouw bedrijf op orde is

  Voordat je überhaupt opzoek gaat naar een investeerder moet je jouw eigen informatie op orde hebben. Ben je investor ready? Dit houdt in dat je een aantrekkelijk en duidelijk businessplan klaar moet hebben staan om te kunnen presenteren aan investeerders. Jij moet namelijk de investeerder kunnen overtuigen dat jouw bedrijf het waard is om te investeren. Voor de eerste benadering van investeerders is het gewenst om een pitchdeck/teaser te sturen, dus zorg dat deze klaar staat!

 2. Definieer de kapitaalbehoefte

  Deze stap vloeit voort uit het businessplan. Bepaal de totale kapitaalbehoefte en deel deze vervolgens op in stukken. Zo kan een investeerder precies zien waar de investering voor wordt gebruikt. Maak duidelijk hoeveel van het totale kapitaal er wordt gebruikt voor welke activiteiten.

 3. Verdiep jezelf in de wereld van investeerders

  De markt van investeerders is enorm. Er zijn verschillende type investeerders die allemaal opzoek zijn naar iets anders, geen investeerder is hetzelfde.
  Op het gebied van Venture Capital kan er al enorm veel gevonden worden op Google. Wie met Google zoekt op ‘venture capital’ wordt al een stuk wijzer van de mogelijkheden. Meerdere websites, platformen, kranten, portals en gidsen geven al veel informatie, dus ga zeker zelf op zoek naar informatie over venture capital.
  Het zoeken naar informatie over informal investors is echter een stuk lastiger. Hiervoor is een netwerk nodig met deze type investeerders. Als jouw bedrijf zich in een vroege fase begint (voor enige omzet) is het belangrijk om je aan te sluiten bij een platform met zo een netwerk zoals VentureCapital.nl. In deze fase is het namelijk lastig om Venture Capital partijen aan boord te krijgen.

 4. Maak een longlist van mogelijke investeringspartners

  Zodra er informatie is gevonden in stap 3, is het tijd om een zo groot mogelijke lijst te maken van mogelijke investeerders. Zorg ervoor dat op deze lijst alle investeringsmaatschappijen staan die in het beste geval geïnteresseerd kunnen zijn in jouw onderneming. Schrap alleen de investeerders van waarbij het zeker is die niet zullen investeren. Dus, als jouw onderneming bijvoorbeeld uit Groningen komt, zal Innovatie Fonds Noord-Holland zeker niet geïnteresseerd zijn.

 5. Maak van de longlist een shortlist

  Bij deze stap staat het kritisch bekijken van de longlist centraal. Om tot een short list te komen kan je jezelf de volgende vragen stellen:
  1. Valt mijn bedrijf in de sector waarop de investeerder zich focust?
  2. Wat zijn de voorwaarden van investeerder? En ben ik het hiermee eens?
  3. Bevindt mijn bedrijf zich in de fase waarin de investeerder geïnteresseerd is?
  4. Hoeveel is de investeerder bereid te investeren? Valt dit samen met mijn kapitaalbehoefte.

 6. Benader de uiteindelijke lijst

  Als de shortlist is gevormd is het tijd om de investeerders te gaan benaderen. Benader alle potentiële investeerder tegelijk zodat kans op uitlekken van jouw businessplan wordt geminimaliseerd. Stuur jouw pitchdeck/teaser (zie stap 1) op, zorg ervoor dat je nooit gelijk jouw complete businessplan stuurt.
  Zijn er meerdere investeerders geïnteresseerd? Dan versterkt dit jouw onderhandelingspositie.
  Bij de kennismaking/verdere gesprekken is het belangrijk dat de investeerder niet alleen vragen aan jou stelt, maar jij zelf ook vragen stelt. Transparantie is immers het belangrijkste in een mogelijke relatie. Pas wel op, wees niet arrogant, voor jou ‘tig anderen namelijk.

 7. Onderhandelingen

  In deze stap worden zaken zoals de hoogte van het bedrag en de voorwaarden besproken. Vraagstukken die aanbod kunnen komen zijn o.a.: Welke winstdoelen worden er afgesproken? Welke afspraken met betrekking tot controle en eigendom worden er gesloten?

  Weet vooraf voor jezelf wat je wil en wat je bereid bent om op te geven in ruil voor de investering.

 8. Afsluiting

  In de laatste stap is advies van een juridisch specialist noodzakelijk. De afspraken moeten altijd in overeenstemming zijn met de wet en het contract moet zo geformuleerd worden dat er naderhand geen conflicten zullen ontstaan. Zorg er dus altijd voor dat hier een juridische professional bij betrokken is.

  Hoe vind ik een investeerder voor mijn bedrijf

Hierna is het natuurlijk proosten op een mooie deal!

Interesse in dit profiel?

Reageer op dit profiel en vele andere


Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code