Type investeerders

2 november 2020

Om te starten met een bedrijf is er startkapitaal nodig. Om je bedrijf te laten groeien is er groeikapitaal nodig. Dit zijn de twee voornaamste redenen van startups en scale-ups om een financiering aan te vragen. Hiervoor kan je onder andere aankloppen bij informal investors, venture capitalists of private equity partijen. Hieronder geven wij een overzicht van deze verschillende soorten investeerders.

Er zijn veel verschillende soorten investeerders, daarom is het belangrijk om voor jouw onderneming uit te zoeken op welk soort type investeerder jouw pijlen gericht moeten worden. Zet bijvoorbeeld voor jezelf op een rijtje hoeveel geld er nodig is, of je naast alleen het geld ook expertise wil en in wat voor vorm jij jouw kapitaalbehoefte wil aantrekken.

Het is vaak een goede eerste stap om eerst in jouw eigen omgeving te kijken. Bedragen tot ongeveer €50.000 worden vaak verkregen uit de eigen omgeving. Als er vermogen in het bedrijf zit vanuit jouw eigen omgeving, kan het andere investeerders overtuigen aangezien er mensen zijn gevonden met vertrouwen in jouw onderneming. Bovendien kan dit kapitaal dienen als eigen vermogen, wat gunstig kan zijn voor het aantrekken van vreemd vermogen.

De volgende stap is het zoeken naar investeerders.

Business angels

Business Angels of Angel Investors zijn vaak (ex-) ondernemers die na de verkoop van hun bedrijf geld over houden. Dit investeren zij graag in andere startende ondernemingen om deze te helpen in de groei. Naast geld stellen angel investors vaak ook hun kennis er netwerk ter beschikking en zullen daarom actief betrokken zijn bij jouw onderneming.

Investeren in:

Startups en kleine groeiende bedrijven

Criteria:

Het gevoel bij de ondernemer en onderneming.

Hoe te vinden:

Om dit type investeerders te bereiken is er vaak een netwerk nodig. Sluit je dus aan bij platformen die dit type investeerders in hun netwerk hebben, zoals VentureCapital.nl.

Venture Capitalists

Venture Capitalist zijn particuliere investeerders met een groot vermogen. Zij zullen over het algemeen, in tegenstelling tot business angels, weinig persoonlijk betrokken zijn bij jouw onderneming. Wel zullen zij een merendeel van de aandelen willen houden en/of een hoog rendementseis willen krijgen. Hierdoor hebben zij wel vaak beslissingsrecht.

Investeren in:

Bedrijven met een hoog groeipotentieel 

Criteria:

Kwaliteit van de onderneming. Dit zullen zij beoordelen d.m.v. een marktonderzoek en analyses van het bedrijf.

Hoe te vinden:

Venture Capital partijen zijn, ten opzichte van business angels, makkelijk te vinden. Toch blijft in contact komen via netwerk de beste optie. Venture Capital partijen nemen namelijk ongeveer maar 1% van hun aanvragen aan… Lees meer; Waarom zeggen Venture Capital investeerders zo vaak nee?

Private Equity

Dit type investeerders zijn vaak grote participatiemaatschappijen waar het geld wordt beheerd voor grote beleggers. Private Equity financiering wordt vaak gezien als opvolger van Venture Capital. Deze investering vindt plaats via aandelentransacties.

Investeren in:

Stabielere bedrijven

Criteria:

Stabiliteit en risico. Aandelen worden meestal tussen 3 en 7 jaar verkocht.

Hoe te vinden:

Private Equity partijen zijn vaak wat makkelijk bereikbaar via bijv. zoekmachines zoals Google en Bing maar uiteraard ook via platformen zoals VentureCapital.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code