fbpx

Pre-Money versus Post-Money bij Venture Capital

11 november 2020

Bij investeringsrondes moeten ondernemers vaak snel enorm veel nieuwe termen en hun betekenis weten. Bij een Venture Capital investeringsronde zijn twee van die termen “pre-money” en “post-money”. Deze twee termen zijn belangrijke termen, dus is het belangrijk dat jij als ondernemer weet wat ze betekenen en hoe ze de financiering van jouw onderneming beïnvloeden.

Verschil Pre-money en Post-money

Beide termen zijn waarderingsmethoden waar het verschil ligt in de tijd van de waardering. Pre-money betekend letterlijk “voor het geld”, deze term betekend daarom ook de waardering voor een investeringsronde. Deze waardering geeft naast de huidige waarde van een bedrijf ook de waarde van elk uitgegeven aandeel weer. Post-money (“na het geld”) is de waardering van het bedrijf na een investeringsronde. Dus, kortom: Post-money = Pre-money + ontvangen geld bij een investering.

Voorbeeld

Stel een investeerder wil in jouw onderneming investeren. Jullie beide zijn het er mee eens dat de onderneming € 500.000,- waard is en de investeerder zal € 125.000,- investeren.

De eigenaarspercentages hangen af van of er een pre-money of post-money waardering zal worden gemaakt. Als de € 500.000,- waardering pre-money is, is de onderneming gewaardeerd op € 500.000,- voor de investering en na de investering op € 625.000,-. Als de waardering al rekening heeft gehouden met de investering is het een post-money waardering. 

Pre-Money Waardering

Post-Money Waardering

                              Waarde   Percentage                                   Waarde   Percentage
Ondernemer            € 500.000,-     80% Ondernemer               € 375.000,-      75%
Investeerder            € 125.000,-     20% Investeerder               € 125.000,-      25%
Totaal                     € 625.000,-    100% Totaal                        € 500.000,-     100%

 

Zoals in bovenstaande tabel kan worden gezien, kan het verschil in waardering de eigenaarspercentages beïnvloeden. Als een bedrijf wordt gewaardeerd op € 500.000,-, is het meer waard als de waardering pre-money is dan wanneer het post-money is, omdat de pre-money waardering de geïnvesteerde € 150.000,- niet omvat. Hoewel dit de eigendomspercentages beïnvloedt met een klein percentage van 5%, kan het miljoenen dollars vertegenwoordigen als het bedrijf openbaar wordt.

Berekening Pre-money en Post-money waardering

De makkelijkste berekening is de Post-money waardering.

Post-money waardering = Investeringsbedrag / % recht investeerder

Voor de pre-money waardering is er één extra stap nodig.

Pre-money waardering = Post-money waardering – investeringsbedrag

Hierna kan je de gemakkelijk de waarde per aandeel berekenen.

Waarde per aandeel = Pre-money waardering / Totale aantal uitstaande aandelen

 

 

 

Interesse? Wij verbinden je graag

9 + 14 =

Interesse? wij verbinden je graag

6 + 12 =

Volg ons

Recente plaatsingen

Hét product dat ruimtes 30 dagen COVID vrij maakt

Hét product dat ruimtes 30 dagen COVID vrij maakt

Beschrijving onderneming: Dit bedrijf heeft de contracten voor exclusiviteit om een product te bottelen en te vermarkten voor een product wat ruimtes en vervoer 30 dagen - en handen tot 24 uur - COVID, superbacteriën, bacteriën en virussen vrij maakt. Dit product...

Lees meer

Andere interessante plaatsingen 

Over Venture Capital

Venture Capital verbind investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest