fbpx

Wat is een Venture Capitalist?

28 september 2020

Een venture capitalist is een investeerder in start-ups en kleine ondernemingen. Wat het belangrijkste is om te begrijpen bij dit type investeerder is het soort kapitaal dat wordt geïnvesteerd; Venture Capital.

Venture capital, of durfkapitaal, is kapitaal dat aan bedrijven wordt verstrekt om de (snelle) groei van het bedrijf te financieren. Het wordt durfkapitaal genoemd omdat het investeren van venture capital vaak een hoog risico met zich mee brengt. Het is natuurlijk moeilijk in te schatten of een start-up of klein bedrijf daadwerkelijk winst zal genereren.

Vaak gaat het bij venture capitalists om gehele bedrijven op de achtergrond in plaats van één persoon. Deze venture capital bedrijven bestaan uit professionele investeerders en hun geld komt van verschillende bronnen.

Hoe gaan Venture Capitalist te werk?

Venture capitalists zoeken bedrijven met een hoog groeipotentieel. De venture capitalist neemt aandelen in de start-up of kleine onderneming en krijgt zeggenschap in het bedrijf en zijn bedrijfsvoering. In ruil voor hun betrokkenheid vragen venture capitalists een hoog investeringsrendement.

Na verloop van tijd verkopen venture capitalists vaak hun aandelen in het bedrijf terug aan de eigenaren of via de beurs. De gewenste uitkomst is natuurlijk dat zij hier meer mee verdienen dan wat ze erin hebben gestopt.

Verschil Venture Capitalist en Angel Investor?

Het verschil tussen een venture capitalist en een angel investor ligt bij de volgende punten.

 • Een venture capitalist is een persoon dat werk voor een investeringsbedrijf. Zij investeren andermans geld in een start-up of kleine onderneming. Angel investors daarentegen investeren hun eigen privé vermogen in deze kleine/startende ondernemingen.
 • Venture Capitalists investeren vaak in bedrijven waarbij al daadwerkelijk omzet is gegenereerd, in tegenstelling tot Angel Investors.
 • Venture capitalists investeren over het algemeen meer dan een angel investor omdat zij vaak meer kapitaal tot hun beschikking hebben.
 • Venture capitalists vinden het groeipotentieel het belangrijkste aspect om in een bedrijf te investeren. Bij een angel investor gaat het vaak om persoonlijke voorkeur en het gevoel bij een onderneming/ondernemer.
 • Angel investors hebben vaak waardevolle kennis en advies voor je, maar uiteindelijk heb je als bedrijf zelf in de hand hoeveel betrokkenheid je wil van de angel investor. In tegenstelling tot venture capitalists, die naast kapitaal ook een plaats krijgen in het bestuur.

Hoe zoek je een Venture Capitalist?

Een venture capitalist aantrekken is vaak nog wel een uitdaging. Daarom hebben wij 3 tips om deze zoektocht iets makkelijker te maken.

 1. Weet waar je aan begint
  Zoals al eerder genoemd is, zoeken venture capitalists meer dan alleen het plaatsen van kapitaal. Zij willen vaak inspraak in het bestuur van de onderneming. Dit is dus wel iets waar jij als ondernemer voor open moet staan.
 2. Besteed veel tijd aan je businessplan en pitchdeck
  Venture capitalists zoeken bedrijven met groeipotentieel, dus laat duidelijk zien dat jouw bedrijf dat in zich heeft!
 3. Last but not least…
  Meld je aan bij platformen zoals Venturecapital.nl. Zelf hebben wij een groot netwerk van venture capitalist en andere investeerders waar hopelijk iets moois uit kan voortvloeien! Aanmelden van je bedrijf voor het zoeken naar een investeerder kan makkelijk en snel via de ondernemers pagina.

Interesse? Wij verbinden je graag

11 + 14 =

Volg ons

Recente plaatsingen

Innovatief Urban Kledingmerk

Innovatief Urban Kledingmerk

Beschrijving onderneming: Het online merk werd in 2019 opgericht door twee ambitieuze jongens en is begonnen met verkopen in 2020. Het is een e–commerce luxe duurzaam lifestyle – merk. Deze startup is met het doel begonnen om kunst en kleding bij elkaar te brengen....

Lees meer

Andere interessante plaatsingen

Innovatief Urban Kledingmerk

Innovatief Urban Kledingmerk

Beschrijving onderneming: Het online merk werd in 2019 opgericht door twee ambitieuze jongens en is begonnen met...

Over Venture Capital

Venture Capital verbind investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest