Wat is Venture Capital?

1 mei 2020

Een venture capitalist is een investeerder in start-ups, scale ups en groeiende ondernemingen.

Wat het belangrijkste is om te begrijpen bij dit type investeerder is het soort kapitaal dat wordt geïnvesteerd; Venture Capital.

Venture capital, of durfkapitaal, is kapitaal dat aan bedrijven wordt verstrekt om de (snelle) groei, of start van het bedrijf te financieren. Het wordt durfkapitaal genoemd omdat het investeren van venture capital een verhoogd risico met zich mee brengt.

Vaak is een venture capitalist investeerder een bedrijf dat dat uit meerdere personen bestaat i.p.v. één persoon (angel investor).

Deze bedrijven bestaan uit professionele investeerders (de General Partners) en hun geld komt uit verschillende, externe, bronnen (de Limited Partners).

Hoe gaan Venture Capitalists te werk?

Venture capital investeerders zoeken bedrijven met een hoog groeipotentieel. De venture capitalist neemt aandelen in de start-up, scale-up of snelgroeiende onderneming en krijgt (gedeeltelijke) zeggenschap in de toekomst van het bedrijf en zijn bedrijfsvoering. In ruil voor hun betrokkenheid vragen venture capitalists een hoog investeringsrendement. Een bedrijf met een omzetpotentie van 10.000.000 EUR is in bijna alle gevallen onvoldoende voor een venture capital investeerder.

Zoals al eerder genoemd zijn venture capital investeringen vaak investeringen met een hoog risicoprofiel. Hierdoor zal er een substantieel deel van de door de venture capital investeerder gemaakte investeringen niet terugkomen.

Het doel van een venture capital investeerder is om een rendement te maken op het belegde geld. Hierom verkopen venture capital investeerders hun belang in de onderneming na enige periode.

Om bovenstaande redenen is niet elk bedrijf of idee passend om door een venture capitalist investeerder gefinancierd te worden. Als ondernemer moet je dit beseffen en zul je je in dit geval moeten wenden tot ander type financiers.

Verschil Venture Capitalist en Angel Investor?

Het verschil tussen een venture capitalist en een angel investor ligt bij de volgende punten.

– Een venture capitalist is een onderneming die grotendeels andermans geld in een start-up, scale up of groeionderneming belegt. Angel investors daarentegen investeren hun eigen privé vermogen in de ondernemingen.
– Venuture capitalists investeren over het algemeen meer geld in een onderneming dan een angel investor omdat zij vaak meer kapitaal tot hun beschikking hebben.
– Venutre capitalists vinden het groeipotentieel het belangrijkste aspect om in een bedrijf te investeren. Bij een angel investor gaat het vaak om persoonlijke voorkeur en het gevoel bij een onderneming/ondernemer.
– Angel investors hebben vaak waardevolle kennis en advies voor je, maar uiteindelijk heb je als bedrijf zelf in de hand hoeveel betrokkenheid je wil van de angel investor. In tegenstelling tot venture capitalists, die naast kapitaal veelal ook een plaats krijgen in het bestuur, hebben angel investors alleen kapitaal in de desbetreffende onderneming. Zij hebben dus geen formele rol binnen de onderneming, behalve die van investeerder/financier.

Hoe zoek je een Venture Capitalist?

Een venture capital investeerder aantrekken is vaak nog wel een uitdaging. Daarom hebben wij 3 tips voor u om deze zoektocht iets makkelijker te maken.

1. Weet waar je aan begint
Zoals eerder al genoemd zoeken venture capitalists meer dan alleen het plaatsen van kapitaal, zij willen vaak inspraak in het bestuur van de onderneming. Dit is wel iets waar jij als ondernemer voor open moet staan.

2. Besteed veel tijd aan je businessplan en pitchdeck
Venture capitalist investeerders zoeken bedrijven met een enorm groeipotentieel, dus laat duidelijk zien dat jouw bedrijf dat in zich heeft!

3. Heb een plaat voor je hoofd
Venture capital investeerders zien veelal meer dan 300 pitchdecks per jaar. Vaak zullen ze maar 1 – 3 investeringen doen per jaar, dus het overgrote deel van de aanvragen zullen zij niet honoreren, geef daarom niet op nadat je een aantal keer een negatieve (of vaak zelfs geen) reactie hebt gekregen.

4. Last but not least…
Meld je aan bij platformen zoals Venturecapital.nl, wij hebben o.a. een groot netwerk van venture capitalists waar hopelijk iets moois uit kan voortvloeien! Bekijk hiervoor de vraag en aanbod op VentureCapital.nlVolg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code