The Valley of Death

11 januari 2021

‘The Valley of Death’, hét cruciale moment waar je als ondernemer misschien wel je droom achter je moet laten. Het is het moeilijke gebied tussen jouw enthousiaste plannen en het succes daarvan. The Valley of Death, of Death valley, is een bekend fenomeen waar elke startup op een bepaald punt mee te maken krijgt. In deze blog leggen wij kort uit wat de term ‘The Valley of Death‘ inhoudt en hoe jij er als startende founder door heen komt.

De Death Valley van een startup is de tijdsperiode vanaf het moment dat bedrijfsactiviteiten en ontwikkelingen starten zonder inkomsten te genereren, totdat de inkomsten beginnen binnen te komen. Startende bedrijven moeten in het begin opereren zonder dat er inkomsten uit bedrijfsactiviteiten worden gegenereerd en zijn daarom in deze fase geheel afhankelijk van het initieel geïnvesteerde kapitaal. Het is een uitdaging voor bedrijven om tijdens deze periode aanvullende financiering aan te trekken omdat het bedrijfsmodel nog niet is bewezen. En zoals de naam al aangeeft, is de ‘Death Valley’ een uitdagende periode voor startende bedrijven waarin zij een verhoogd risico lopen op mislukking.

Over het algemeen geldt: hoe langer de Valley of Death, hoe waarschijnlijker het is dat het bedrijf voortijdig failliet gaat, aangezien het steeds moeilijker wordt om te investeren in groei-initiatieven die voor langere periode een negatieve net cash flow hebben en beginnen met opschalen. Zodra de startup de Death Valley heeft overleefd betekend dit dat er voldoende inkomsten worden gegenereerd om zelfvoorzienend te worden, voordat het initiële geïnvesteerde kapitaal ‘opdroogt’. Het overleven van deze periode markeert dus een belangrijke mijlpaal in het leven van een startup. Het zal (vervolg)investeerders aangeven dat deze startup de opstartfase heeft overleefd en dus een betere kans heeft om volwassen te worden.

Valley of death

De reden dat de Death Valley zo’n uitdagende periode is voor startups, is omdat er talloze uitgaven moeten worden gedaan voordat een nieuw product of dienst inkomsten kan genereren en dit kan enorm in de kosten oplopen. Zoals eerdergenoemd zal elke startup op een gegeven moment te maken krijgen met ‘The Valley of Death’, echter is het verloop ervan bij elk startend bedrijf anders. Dit verloop hangt af van factoren zoals het businessplan, de niche in de sector en de hoeveelheid startkapitaal die in de startup wordt geïnvesteerd. Maar in alle gevallen zal een startup waarschijnlijk worstelen met liquiditeitsproblemen tijdens de Death Valley, tenzij er een slim budget klaar staat voor deze moeilijke fase en de startup bereid is zijn uitgaven zorgvuldig te bewaken.

Hieronder geven wij 5 tips hoe jij als ondernemer ‘The Valley of Death’ gemakkelijker zal doorkomen:

  1. Zorg voor een budget. Maak een gedegen financieel plan van het geld dat nodig is om de fase te bereiken waarin inkomsten worden gegenereerd. Bekijk op welke punten je kosten kan besparen indien de liquiditeiten lijken op te drogen. Zelffinanciering of ‘Bootstrapping’ is nog steeds de meest gebruikelijke en veiligste aanpak voor startups.
  2. Zorg dat je voldoende initiële pre-seed financiering hebt opgehaald. Veel startups kunnen in de pre seed fase gebruik maken van subsidies en andere fiscale regelingen om toch aan liquiditeiten te komen. Mijn advies is om in deze fase ook al acties op zoek te gaan naar additionele financiers (family, friends & fools, angel investors en tegenwoordig ook crowdfunding) zodat je voldoende ‘runway’ hebt om naar een volgende financieringsronde te komen. Let er echter wel op dat je de onderneming niet overfinanciert.
  3. Zorg dat je continu investor ready bent. Om een oordeel te vormen over een onderneming wil een financier een aantal zaken inzien en hier een due dilligence onderzoek op uit te voeren. Zorg er dus voor dat je administratie zodanig op orde is dat je geen tijd verspilt om zaken te verzamelen om het due dilligence onderzoek te starten. Het op orde hebben van belangrijke zaken geeft potentiele investeerders een positief signaal af. Hierdoor zijn ze eerder geneigd zijn om te investeren in jouw bedrijf.
  4. Treed in een vroege fase reeds in contact met Venture Capital financiers. Het is belangrijk om reeds in contact te komen met Venture Capital financiers, dit zijn de meest logische financiers die de volgende fase financieren. Zij kunnen je feedback geven op jouw businessplan en aangeven wanneer jouw bedrijf voor hun interessant genoeg is om in te investeren.
  5. Zorg voor goede adviseurs met een goed netwerk. Als je goede adviseurs om je heen hebt, dan kunnen ze jou bijstaan bij het opstellen van een financieel plan, pitchdeck en een due dilligence room. Daarnaast kunnen ze je introduceren bij potentiele investeerders, incubators en kunnen je aanmelden voor zgn. startup competities waaraan veelal een geldprijs is verbonden.

‘The Valley of Death’ stelt de toewijding, vastberadenheid en doorzettingsvermogen van elke ondernemer op de proef. Het is een periode dat de echte ondernemers onderscheidt van de opvliegers. Hoe pittig deze periode ook kan zijn, is deze startperiode toch in veel opzichten de meest bevredigende tijd die een ondernemer zal hebben. Zeker als je deze beruchte Death Valley overleeft.

Ben jij een ondernemer en ga je op korte/middellange termijn op zoek naar een (Venture Capital) investeerder? Neem dan vrijblijvend contact met ons om informatie in te winnen over het proces.

Bel ons nu op tel: 030 – 30 03 227, of neem contact op per e-mail op info@venturecapital.nl.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code