Wil jij groeien met je startup? Dan is het zaak om risicokapitaal aan te trekken zodat je verder kunt groeien. Wij delen een aantal praktische tips die je helpen bij het binnenhalen van venture capital. Zo is due diligence een zeer belangrijke stap waar je als founder verantwoordelijk voor bent op het moment dat je venture capital wilt aantrekken.
Neem de tijd
Sommige founders gaan niet over één nacht ijs en vergelijken bijvoorbeeld vele aanbieders voor het afsluiten van een autoverzekering, terwijl anderen dit zonder er verder over na te denken regelen. Bij het vinden van een passende venture capitalists is het erg belangrijk om hier genoeg tijd voor uit te trekken. Het duurt zeker een paar maanden om een venture capitalist te vinden die jouw bedrijf verder kan helpen. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat de VC in jouw bedrijf investeert, maar ook is deze een klankbord en helpt de VC je met advies. Het is de tijdsinvestering dan ook zeker waard op het moment dat je een goede match vindt. De groei van jouw startup is de belangrijkste focus, maar het helpt als je al concrete plannen hebt over wat je met je met het geld dat je ophaalt wilt doen. Jouw businessplan krijgt direct vorm en je hebt een doel om naartoe te werken. Soms vragen venture capitalists een plek in je Raad van Bestuur, omdat deze investeerders het belangrijk vinden om zelf hun expertise toe te passen en kennis op te bouwen binnen jouw bedrijf. Maak duidelijke afspraken met elkaar en vraag jezelf af of de venture capitalist in kwestie een bruikbaar netwerk heeft en passende ervaring heeft binnen jouw branche.
Presenteer een goed businessplan
Op het moment dat jij op zoek gaat naar kapitaal, dien je een businessplan te hebben dat af is. Veel VC’s ontvangen honderden businessplannen per jaar die helemaal zijn uitgewerkt. Als jij alleen een idee aanlevert is dit te summier. Jouw businessplan moet zeker een omschrijving van de markt bevatten, een overzicht van de belangrijkste concurrenten en hou jij jezelf onderscheid, een beschrijving van je product of dienst en een revenue model waarin je uitwerkt hoe je winst gaat draaien. Hoe ziet het go-to-market model er uit? En hoe staat jouw startup er momenteel voor? Vergeet ook niet om je team voor te stellen, aan te geven wat je wilt bereiken en hoe je dit gaat meten en naar hoeveel geld je op zoek bent.
Werk aan je pitch
Een investeerder is geen klant. Geef dus een speciale pitch voor investeerders waarbij de focus minder ligt op salesargumenten zoals het gebruiksgemak (voor hulp kan je bijv. een online marketing bureau inschakelen, en meer op hoe jij de toekomst van je onderneming ziet en waarbij je de hulp, kennis en ervaring van een investeerder kunt gebruiken. Lees gelijk deze tips om een investeerder voor jouw bedrijf te vinden.