Wanneer ga je op zoek naar venture capital?

11 november 2021

Wanneer ga je op zoek naar venture capital?

Jij bent dagelijks met je bedrijf bezig als ondernemer en denkt regelmatig na over de toekomst van je onderneming. Er zijn verschillende momenten waarop het interessant kan zijn om op zoek te gaan naar een investeerder of investeringsmaatschappij. Bijvoorbeeld als je van plan bent om groei te realiseren en hiervoor aanvullende financiering in wilt zetten.

Door kunnen groeien

Geld lenen is doorgaans een goede optie wanneer je jouw bedrijf nog aan het opzetten bent of flinke investeringen plant. Op een gegeven moment merk je dat er meer kapitaal nodig is om jouw idee of onderneming volledig tot bloei te kunnen laten komen. De meeste bedrijven gaan op zoek naar durfgeld wanneer er grote sommen geld nodig zijn om de onderneming verder te laten groeien. Niet alleen komt de groei van een onderneming voort vanuit autonome groei, het kan ook interessant zijn om middels acquisities groei te realiseren. Zo verkrijg je bijvoorbeeld een betere marktpositie, kun je goedkoper inkopen en creëer je schaalvoordelen. Dit is interessant voor jouw bedrijf, maar ook voor investeringsmaatschappijen. Als een investeringsmaatschappij bijvoorbeeld al twee retailbedrijven in haar groep heeft en er een derde bij komt, kan het groepsrendement aanzienlijk vergroot worden.

Pre-exit strategie

Als je een pre-exit wilt maken kan het ook een goed idee zijn om op zoek te gaan naar venture capital. Bij een pre-exit wil je nu een deel van het bedrijfsvermogen uit de risico sfeer halen. Jij ontvangt als ondernemer nu al een deel van de waarde in cash. Ook kan het zijn dat jij voor het bedrijf het groeipotentieel wil benutten door kapitaal op te halen, maar jij persoonlijk over een aantal jaar uit het bedrijf zou willen stappen. Door te kiezen voor venture capital kan de investeerder in zijn netwerk op zoek naar een opvolger die dan op jouw plek komt te zitten.

Zo vroeg mogelijk stadium

Het valt aan te raden dat jij als ondernemer in een zo vroeg mogelijk stadium een investeerder benadert. In dit geval kan de investeerder namelijk direct met je meedenken en advies geven. Zorg er wel voor dat je eerst een aantal klanten hebt en ga pas op zoek naar kapitaal als je met jouw bedrijf versneld kunt en wilt groeien. Moet je veel research verrichten voordat jouw product op de markt komt? Dan kan het verstandig zijn om met jouw minimum viable product (MVP) al op zoek te gaan naar een investeerder. Dit is een product dat net genoeg kenmerken heeft om waarde toe te voegen voor de eerste klanten. Het MVP fungeert als een startpunt om terugkoppeling te krijgen voor verdere productontwikkeling. De juiste investeerder kan jou helpen bij de latere stadia.



Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code