Wat is een Angel Investor?

24 september 2020

Een angel investor (of business angel) is een privé-investeerder die investeert in kleine ondernemingen of start-ups.

Angel investors zijn vaak oud-ondernemers die hun vermogen investeren in de Pre Seed, Seed en/of Growth Capital fase. Zij willen graag hun vermogen uitbesteden om nieuwe bedrijven een kans te geven. Door hun achtergrond hebben business angels vaak veel ervaring in het ondernemerschap en een groot netwerk, die zij bovendien kunnen aanbieden aan de start-up.

angel investor

Echter zijn angel investors – door hun verleden als ondernemer – vaak bewust van de bijkomende risico’s van startups en kleine ondernemingen. Daarom eisen angel investors vaak een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

Bovendien is het gebruikelijk voor Angel Investors om het kapitaal te verstrekken in ruil voor aandelen.

Hoe gaan Angel Investors te werk?

Angel Investors investeren over het algemeen in ondernemingen waar ze veel kennis van hebben. Dus bijvoorbeeld: een angel investor die voorheen werkzaam was in de softwaresector, zal nu ook willen investeren in een bedrijf dat werkzaam is in de softwaresector.

Angel investors stappen vaak al vroeg in de levensfase van een bedrijf in. Vandaar ook de term ‘Angel’: ze schieten te hulp bij beginnende ondernemingen waarbij het lastig is om financiering te vinden.

Vaak zijn angel investors geïnteresseerd in het brein achter de onderneming. Het is dus van groot belang dat jij als founder laat zien waarom de angel investor in jouw bedrijf moet investeren.

Daarnaast kijken angel investors natuurlijk ook naar potentie, concurrentie en de dienst of het product op zichzelf.

Hoe zoek je een Angel Investor?

Het belangrijkste bij het benaderen van potentiële angel investors is dat zij meer over jou en jouw bedrijf te weten moeten komen. De meest voorkomende manier om dat te doen is om een pitchdeck te maken. Een pitchdeck is een korte en duidelijke uitleg van de toegevoegde waarde van jouw bedrijf.
Zorg ervoor dat je de angel investor enthousiast maakt en er een eerste afspraak zal plaatsvinden!

Tip: Angel investeerders investeren graag in een ondernemer die ze leuk vinden, dus wees vooral jezelf en laat jouw passie voor het bedrijf zien.

Voor welke ondernemingen zijn Angel investors geschikt?

Angel investors zijn het meest geschikt voor bedrijven die niet alleen naar kapitaal opzoek zijn, maar ook naar netwerk en kennis. Lees ook het artikel over venture capital voor startups

6 tips om indruk te maken op een Angel Investor:

Naast bovenstaande informatie, geven wij graag nog een aantal tips om goed voorbereid te zijn zodra je opzoek gaat naar een Angel Investor.

 1. Wees zichtbaar. Investeerder zijn altijd op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden, zorg er dus voor dat je gevonden kan worden. Meld je bijvoorbeeld aan bij platformen, of doe mee aan ondernemerscompetities.
 2. Kom niet wanhopig over. Vertel jouw toekomstplannen, waar héél toevallig geld voor nodig is. Maar stel je niet al te afhankelijk op van de mogelijke investering.
 3. Zorg voor een post ‘onvoorzien’. Als een onderneming zich in de startup fase bevindt is er sprake van een erg onzekere periode. Angel investors weten dat voorspellingen over groei in deze fase lastig zijn in te schatten. Zorg daarom voor een ruime schatting van de investeringsbehoefte en maak kenbaar dat er rekening is gehouden met onvoorziene kosten.
 4. Wees trots op jouw team. Angel Investors willen graag zien dat zij investeren in een bedrijf waar een goed team werkzaam is. Zij moeten vertrouwen krijgen in jullie. Laat dus zien waarom jullie een goed en compleet team vormen met de benodigde kennis en ervaring. Maar, wees niet arrogant. Dit zal afschrikken en voor jou 100 andere in lijn voor een investeerder. Missen jullie bepaalde specifieke kennis/ervaring? Benadruk dan hoe dit in de toekomst opgelost gaat worden.
 5. Wees schaalbaar. Angel investors, en investeerders in het algemeen, willen zien dat er potentie is om te groeien naar het buitenland. Hierdoor zal het risico voor de investeerder beperkt worden.
 6. Wees voorbereid op kritische vragen. Investeerders zullen tientallen vragen stellen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen over de potentie van hun investering. Wees dus voorbereid op vragen over bijvoorbeeld groei, toekomst en ‘worst case’ scenario’s. Toch zal je ongetwijfeld vragen krijgen waar je niet voorbereid op bent. Geen paniek, dit kan altijd gebeuren. Geef in dit geval aan dat je er nog over na moet denken en er later op terug zal komen. Dit komt professioneel over en zal je geen vage antwoorden geven.

Dus, is een Angel Investor precies wat jouw bedrijf zoekt? Meld je nu aan via ons ondernemers formulier en kom in contact met ons investeerdersnetwerk van o.a. Angel Investeerders.

 • Hoe zoek je een Angel Investor?

  Het belangrijkste bij het benaderen van potentiële angel investors is dat zij meer over jou en jouw bedrijf te weten moeten komen. De meest voorkomende manier om dat te doen is om een pitchdeck te maken. Een pitchdeck is een korte en duidelijke uitleg van de toegevoegde waarde van jouw bedrijf.

 • Voor welke ondernemingen zijn Angel investors geschikt?

  Angel investors zijn het meest geschikt voor bedrijven die niet alleen naar kapitaal opzoek zijn, maar ook naar netwerk en kennis. Lees ook het artikel over venture capital voor startups.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code