Een Management Buy-In (MBI) is één van de manieren waarop een bedrijf kan worden overgenomen. Hieronder zullen wij kort toelichten wat een MBI is en hoe het precies werkt.
Wat is een Management Buy-In?
Bij een Management Buy-In wordt een bedrijf overgenomen door iemand die nog niet eerder betrokken geweest is bij het desbetreffende bedrijf. Een externe manager (of managementteam) zal de nieuwe eigenaar worden en de leiding nemen over de onderneming. Het huidige management wordt dus vervangen door het externe managementteam. Hier zit dus het significante verschil tussen een andere bekende vorm van bedrijfsovername, een Mangement Buy-Out (MBO). In het geval van een MBO wil (een lid van) het zittend management het bedrijf overnemen.
Een Management Buy-In wordt tevens in niet-financiële zin gebruikt om te verwijzen naar situaties waarin ondersteuning van het management wordt gezocht voor een idee of project. Wanneer het management “koopt”, hebben ze hun steun achter een idee gegeven, wat doorgaans zou aangeven dat financiële middelen zullen worden toegewezen zodat de onderneming verder kan gaan.
Hoe werkt een Management Buy-In?
De koper kan ervoor kiezen om de aandelen in één keer te kopen. Echter is het ook gebruikelijk bij een MBI om de aandelen niet in één keer maar in stappen te verkopen aan het nieuwe management. Op deze manier zullen de aandeelhouders niet direct hun invloed kwijt zijn en zal de kandidaat voor de Management Buy-In niet genoodzaakt zijn om in een keer alles te financieren.
Afhankelijk van de waarde van het desbetreffende bedrijf, kan de nieuwe eigenaar worden bijgestaan door externe financiers. De overname van aandelen wordt doorgaans met verschillende onderdelen gefinancierd, zoals een eigen middelen van de koper, een eventuele lening van de verkoper (zoals een ‘vendor loan’) en een lening van een financiële instelling.
Bij een MBI wordt in principe altijd een Due Diligence onderzoek uitgevoerd. Er wordt dan gekeken naar de financiële en juridische kanten van het bedrijf. Zo weet de koper zeker dat hij of zij niet voor verrassingen komt te staan. Dit is belangrijk bij een MBI aangezien het externe management nog niet betrokken is geweest bij de onderneming. In tegenstelling tot een MBO is een Due Diligence onderzoek erg belangrijk bij deze manier van bedrijfsovername.
(Mogelijke) voordelen van een MBI
Een MBI heeft voor zowel koper als verkoper van de aandelen voordelen. Voor de verkoper is een MBI een fijne manier om geleidelijk de leiding van een bedrijf over te dragen en zo het bedrijf een nieuwe en frisse input te geven.
In veel gevallen zijn de bedrijven die worden overgenomen door een MBI ondergewaardeerd, waardoor de koper het bedrijf in de toekomst tegen een hogere prijs zal kunnen verkopen.
(Mogelijke) nadelen van een MBI
Het is altijd mogelijk dat het nieuwe managementteam er niet in slaagt de vereiste groei voor het bedrijf te verwezenlijken.
Ook kan de koper veel meer moeten betalen dan daadwerkelijk vereist is als de waarde van het bedrijf verkeerd wordt inschat.