Wat is een Due Diligence onderzoek?

15 oktober 2020

Kort gezegd is een Due Diligence proces (DD) een gedetailleerd onderzoek van financiers/investeerders voorafgaand aan een mogelijke transactie of investering. Dit bevat doorgaans een financieel, commercieel, ICT, juridisch en fiscaal onderzoek.

Het is een streng onderzoek dat bepalend is voor een Venture Capital partij of zij wel of niet zullen investeren in een onderneming. Het Due Diligence proces moet de potentiële winnaars selecteren, de belangrijkste risico’s in verband met de investering identificeren en een risicobeperkingsplan ontwikkelen met het management van het bedrijf als onderdeel van de potentiële investering. Zodra dit proces is voltooid zal de investering worden afgerond. 

Fases van Venture Capital Due Diligence

Er zijn drie fases in een Due Diligence proces: Screening Due Diligence, Business Due Diligence en Legal Due Diligence.

Screening Due Diligence gaat vooral om de eerste indruk. Bij deze stap zullen de Venture Capital partijen globaal kijken welke ondernemingen de moeite waard zijn om meer tijd en geld te investeren. Er zijn twee belangrijke redenen waarom ondernemingen niet door deze ronde komen:

  1. De desbetreffende onderneming voldoet niet aan de eisen/criteria van de Venture Capital partij;
  2. Sommige Venture Capital Partijen kiezen alleen proposities die zijn verkregen via een verwijzing van een vertrouwde bron.

 Business Due Diligence is de vervolgstap. Wat in deze fase vooral wordt beoordeeld is het managementteam, het marktpotentieel, het product of de dienst en het businessmodel. 

De laatste stap van het DD proces is Legal Due Diligence. Zodra de Venture Capital partij richting een beslissing komt, zal hun advocaat een juridische beoordeling uitvoeren. Meestal wordt hier een ervaren jurist op gezet en is het dus belangrijk voor een onderneming om een advocaat te hebben die bereid is om alle vragen te beantwoorden. Zorg er dus voor dat jouw advocaat alles op orde heeft, want dit kan ‘make or break’ zijn.

Tips voor Due Diligence bij Venture Capital

  1. Zorg voor een goede eerste indruk: Zorg dat alles op orde is. Het is vaak voor een investeerder niet de moeite waard om in een bedrijf te investeren dat halfbakken informatie aanlevert.
  2. Transparantie is Key: Het is belangrijk om een goed evenwicht te kunnen vinden tussen de vragen van de investeerder en het zelf aanleveren van de onderneming. Het loont vaak om zo transparant mogelijk te zijn, zeker als het gaat om informatie dat voor de investeerder van belang is. Dit zal bevorderlijk zijn voor de opbouw van vertrouwen.
  3. Zorg voor goede afspreken: Bij een Due Diligence onderzoek wordt er bedrijfsgevoelige informatie gedeeld. Zorg dus voor een goede Non-Disclosure Agreement waar alle partijen zich aan moeten houden.
  4. Wees gastvrij: Laat zien waar je trots op bent! Nodig de investeerders uit voor een kennismaking. Laat jouw product of dienst zien, creëer goodwill bij de investeerders en geef context aan de informatie die je later zal delen.

Wil je zeker zijn van een vertrouwde aanbeveling bij een VC partij? Meld je nu aan via ons ondernemersformulier.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code