Seed Capital voor startups – Wat is het?

14 januari 2021

Wat is Seed Capital?

Voordat een startup uit de startblokken kan is er kapitaal nodig. Seed Capital is het kapitaal dat aan deze beginnende ondernemingen wordt verstrekt voordat zij daadwerkelijk inkomsten genereren. Dit kapitaal wordt voornamelijk gebruikt om de eerste bedrijfsactiviteiten mee te financieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doorontwikkelen van een product of dienst of aan het doen van marktonderzoek.

Wanneer bevindt startup zich in de Seed Capital fase?

Een beginnende onderneming zit in de Seed Capital fase als het product/de dienst al is uit ontwikkelt maar nog geen omzet genereert. Tevens ontbreken er in de Seed Capital fase concrete prestatiecijfers. Hierom kijken investeerders vaak naar de productontwikkeling en het verdienmodel.

Als een onderneming in aanmerking komt voor Seed Capital, bevindt de startup zich nog in de Valley of Death.

 

Hoe komt een startup aan Seed Capital?

Er zijn verschillende manieren om aan de benodigde Seed Capital te komen. De meest voorkomende hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

  • Angel investors. Dit zijn vermogende particulieren die hun geld in een startup willen investeren om hen te helpen met de groei. Vaak zijn angel investors (oud-)ondernemers waardoor zij naast kapitaal ook kennis en netwerk ter beschikking zullen stellen.
  • Crowdfunding;
  • Overheidsfondsen voor Seed Capital (voor innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied).

Meer informatie over angel investors? Lees ook ons artikel: Wat is een angel investor?

 

Verschil tussen Seed Capital en Venture Capital

Het verschil tussen Seed Capital en Venture Capital (durfkapitaal) ligt voornamelijk in de omvang. Bij Seed financiering liggen de bedragen lager dan bij Venture Capital financiering. Bovendien heeft het verstrekken van Seed Capital een hoger risico voor een investeerder dan het verstrekken van Venture Capital. Dit komt doordat de startup in de Seed Capital fase nog in de meest vroege fase zit. De kans is daardoor groter dat de onderneming het niet gaat redden. 

Venture Capital komt aan bod in latere fases, als het bedrijf net even wat groter is. De startup heeft dan al de eerste bedrijfsactiviteiten gefinancierd en de eerste omzet gegenereerd. De onderneming heeft daarom dan een grotere kans van slagen.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.


Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code