Venture Capital Bedrijven

4 juni 2021

Venture capital bedrijven spelen vaak een belangrijke rol in veel start-ups, scale ups en groeiende ondernemingen. Een belangrijk punt om de denkwijze achter venture capital bedrijven te begrijpen is het soort kapitaal dat wordt geïnvesteerd door deze bedrijven namelijk: Venture Capital.

Venture capital, of durfkapitaal, is kapitaal dat aan bedrijven wordt verstrekt om de (snelle) groei, of start van het bedrijf te financieren. Het wordt durfkapitaal genoemd omdat het investeren van venture capital een verhoogd risico met zich mee brengt. 

Hoe gaan Venture Capital bedrijven te werk?

Venture capital bedrijven zoeken startups/scaleups met een hoog groeipotentieel. De venture capital partij neemt aandelen in de start-up, scale-up of snelgroeiende onderneming en krijgt (gedeeltelijke) zeggenschap in de toekomst van het bedrijf en zijn bedrijfsvoering. In ruil voor hun betrokkenheid vragen venture capitalists een hoog investeringsrendement. 

Zoals al eerder genoemd zijn venture capital investeringen vaak investeringen met een hoog risicoprofiel. Hierdoor zal er een substantieel deel van de door het venture capital bedrijf gemaakte investeringen niet terugkomen. Het doel van een venture capital bedrijf is om een rendement te maken op het belegde geld. Daarom verkopen venture capital bedrijven hun belang in de onderneming na enige periode, vaak is dit bijvoorbeeld bij een IPO (Initial Public Offering).

Om bovenstaande redenen is het niet voor elk bedrijf of idee passend om door een venture capital bedrijf gefinancierd te worden. Als ondernemer moet je dit beseffen en zul je je in dit geval moeten wenden tot ander type financiers, zoals bijvoorbeeld angel investors.

 

Verschil Venture Capital bedrijven en Angel Investor?

Zoals al even aan gehaald worden venture capitalists (investeerders die opereren vanuit een venture capital bedrijf) en angel investors vaak door elkaar gehaald, maar er zijn wezenlijke verschillen. Hieronder hebben we de verschillen even samengevat:

 • Een venture capital bedrijf is een onderneming die grotendeels andermans geld in een startup, scaleup of groeionderneming belegt. Angel investors daarentegen investeren hun eigen privé vermogen in de ondernemingen.
 • Venture capitalists investeren over het algemeen meer geld in een onderneming dan een angel investor omdat zij vaak meer kapitaal tot hun beschikking hebben aangezien zij voor (en via) een venture capital bedrijf investeren.
 • Venture capital bedrijven vinden het groeipotentieel het belangrijkste aspect om in een bedrijf te investeren. Bij een angel investor gaat het vaak om persoonlijke voorkeur en het gevoel bij een onderneming/ondernemer.

Venture Capital Bedrijven

Welke venture capital bedrijven zijn er in Nederland? Hieronder geven wij kort een overzicht van een selectie van venture capital bedrijven hier in Nederland, welke bovendien ook bij ons aangesloten zijn! Meld je daarom snel aan als startup op VentureCapital.nl om gemakkelijk met o.a. deze bedrijven in contact te komen.

 •  4Impact
 • No Such Ventures
 • VOCCP
 • Finch Capital
 • Percival Participations
 • Next Gen Ventures
 • Newion
 • Borski Fund

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code