Venture Capital partijen zijn pas vanaf 1994 in Nederland actief, met een piek tijdens de dotcom-hype. Na deze hype lag het even stil met een herstel in 2004. Hetzelfde gebeurde tijdens de economische crisis van 2007-2008, met een herstel in 2014. Momenteel zijn er meer dan 200 Venture Capital partijen actief in Nederland. In dit artikel bespreken wij kort hoe deze Venture Capitalists te werk gaan in Nederland.
De Nederlandse term voor een Venture Capital investeerder is durfkapitalist. Deze durfkapitalisten zijn lange termijn investeerders in veelbelovende start- en scale-ups. Deze startende en kleine niet-beursgenoteerde bedrijven kloppen vaak aan bij Venture Capital investeerders als zij kapitaal nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om technologie (verder) te ontwikkelen, het eerste product te lanceren en/of snel te groeien en zo marktleider te worden. Banken verschaffen namelijk vaak geen leningen aan dit soort bedrijven aangezien zij nog geen vaste omzet of onderpand hebben. Venture Capital is daarom het kapitaal dat het gat opvangt tussen het geld van FFE en gebieden waar de bank nog niet wil bijspringen.
Toch zeggen Venture Capitalists vaak nee. Weten waarom dit zo is? Lees het hier.
Venture Capitalists investeren vaak in de meest innovatieve sectoren zoals software, deep tech, duurzaamheid, ICT etc. Deze sectoren hebben het grootste potentieel voor de Venture Capitalists om een succesvolle verloop van de investering te verkrijgen.
De Venture Capital investeringen zijn investeringen met een hoog risico, het is immers erg onzeker om te voorspellen of de startende onderneming daadwerkelijk succesvol zal zijn. Jaarlijks zijn er slechts 10 tot maximaal 20 écht succesvolle startups in Nederland, wat slechts 0.016% van de totaalaantal gestarte ondernemingen. Gezien dit hoge risico zijn Venture Capital partijen graag erg betrokken bij hun investeringen en eisen zij bovendien een hoog rendement. Deze betrokkenheid van de Venture Capitalists kan doorslaggevend zijn voor het slagen van een onderneming. Dit aangezien de Venture Capitalists een breed netwerk en grote kennis en ervaring zullen meebrengen naar de startende onderneming.
Venture Capitalists in Nederland investeren meestal tussen de 50.000 en 500.000 euro en de herkomst van het geld kan vrij divers zijn.
Feiten Venture Capital in Nederland
- In 2019 hebben Nederlands startups €1,4 miljard aan Venture Capital opgehaald. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2018;
- Thema’s die de afgelopen jaren populariteit hebben gewonnen: Duurzaamheid & impact, Elektrische voertuigen & mobiliteit, Complexe software (Blockchain, AI etc.) en Robotica;
- Diverse Venture Capital bedrijven geven aan dat ze ondanks COVID-19 nog steeds ‘open for business’ zijn. Echter zullen de Venture Capitalists wel nog kritischer zijn in het selecteren van proposities.