Durfkapitaal / Venture Capital in Nederland

30 november 2020

Venture Capital partijen zijn pas vanaf 1994 in Nederland actief, met een piek tijdens de dotcom-hype. Na deze hype lag het even stil met een herstel in 2004. Hetzelfde gebeurde tijdens de economische crisis van 2007-2008, met een herstel in 2014. Momenteel zijn er meer dan 200 Venture Capital partijen actief in Nederland. In dit artikel bespreken wij kort hoe deze Venture Capitalists te werk gaan in Nederland. 

De Nederlandse term voor een Venture Capital investeerder is durfkapitalist. Deze durfkapitalisten zijn lange termijn investeerders in veelbelovende start- en scale-ups. Deze startende en kleine niet-beursgenoteerde bedrijven kloppen vaak aan bij Venture Capital investeerders als zij kapitaal nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om technologie (verder) te ontwikkelen, het eerste product te lanceren en/of snel te groeien en zo marktleider te worden. Banken verschaffen namelijk vaak geen leningen aan dit soort bedrijven aangezien zij nog geen vaste omzet of onderpand hebben. Venture Capital is daarom het kapitaal dat het gat opvangt tussen het geld van FFE en gebieden waar de bank nog niet wil bijspringen.

Toch zeggen Venture Capitalists vaak nee. Weten waarom dit zo is? Lees het hier.

Venture Capitalists investeren vaak in de meest innovatieve sectoren zoals software, deep tech, duurzaamheid, ICT etc. Deze sectoren hebben het grootste potentieel voor de Venture Capitalists om een succesvolle verloop van de investering te verkrijgen.

De Venture Capital investeringen zijn investeringen met een hoog risico, het is immers erg onzeker om te voorspellen of de startende onderneming daadwerkelijk succesvol zal zijn. Jaarlijks zijn er slechts 10 tot maximaal 20 écht succesvolle startups in Nederland, wat slechts 0.016% van de totaalaantal gestarte ondernemingen. Gezien dit hoge risico zijn Venture Capital partijen graag erg betrokken bij hun investeringen en eisen zij bovendien een hoog rendement. Deze betrokkenheid van de Venture Capitalists kan doorslaggevend zijn voor het slagen van een onderneming. Dit aangezien de Venture Capitalists een breed netwerk en grote kennis en ervaring zullen meebrengen naar de startende onderneming.

Venture Capitalists in Nederland investeren meestal tussen de 50.000 en 500.000 euro en de herkomst van het geld kan vrij divers zijn.

Feiten Venture Capital in Nederland

  • In 2019 hebben Nederlands startups €1,4 miljard aan Venture Capital opgehaald. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2018;
  • Thema’s die de afgelopen jaren populariteit hebben gewonnen: Duurzaamheid & impact, Elektrische voertuigen & mobiliteit, Complexe software (Blockchain, AI etc.) en Robotica;
  • Diverse Venture Capital bedrijven geven aan dat ze ondanks COVID-19 nog steeds ‘open for business’ zijn. Echter zullen de Venture Capitalists wel nog kritischer zijn in het selecteren van proposities.

Volg ons

Recente plaatsingen

Online verkoop en marketing voor CDB-producten

Online verkoop en marketing voor CDB-producten

Deze partij faciliteert een full-service in de online verkoop en marketing van CBD-producten aan eindgebruikers. Hun partner is een erkend laboratorium met meer dan tien jaar expertise, opgedaan in Noord-Amerika en wereldwijd. Dit bedrijf kan de verkoop verhogen,...

Lees meer

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.


Andere interessante plaatsingen

De eerst echte duurzame bank

De eerst echte duurzame bank

Dit is een nieuw soort online bank. Dit bedrijf gelooft erin dat bankieren niet draait om geld verdienen, maar om te...

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code