Waarom zeggen Venture Capital investeerders zo vaak nee?

24 oktober 2020

Het is voor een ondernemer erg lastig om een Venture Capital investeerder (VC) aan boord te krijgen als investeerder. VC’s investeren in minder dan 1% van alle aanvragen die ze krijgen.

Dit type investeerders, die veelal beleggen met andermans geld, stappen niet zomaar in een bedrijf. Nee, voor een VC is het te behalen financiële resultaat door de verkoop van de onderneming (de Exit) waarin is geïnvesteerd het belangrijkste moment om rendement te maken.

Een venture capital investering

Bij een investering door een VC gaat het hen primair om slechts twee aspecten: Economics en control.

Bij de ‘Economics’ draait om de financiën en sich. Het gaat dan met name om de waardering van de onderneming, de exitwaarde, maar ook om liquidatieprefenties, anti-verwateringsbedingen en/of vesting.

‘Control’ gaat aan de andere kant om de mogelijkheid door de investeerder om het beleid/strategie van de onderneming waarin wordt geïnvesteerd te beïnvloeden. Een investeerder wil bijvoorbeeld voorkomen dat er klakkeloos wordt geïnvesteerd, er aandelen worden uitgegeven, er additionele substantiële financiering wordt aangetrokken, maar ook dat de structuur of het beleid van de onderneming wordt substantieel veranderd zonder zijn/haar instemming.

In deze blog zoomen we, om uit te leggen waarom venture capital investeerder zo vaak nee zeggen, in op een onderdeel van het het eerste aspect van ‘de Economics’, de zgn. Exitwaarde.

De Economics van venture capital partijen

De Nederlandse benaming voor Venture Capital zegt het al: durfkapitaal.

Het risico dat een investering in een start-up / scale up zich niet gaat terugverdienen is substantieel hoger dan bij een stabiel en langer bestaand bedrijf in een stabiele markt.

De venture capital investeerder wil voor dit hogere risico gecompenseerd worden met een hoog rendement. Zoals eerder genoemd wordt het rendement voor een venture capital investeerder met name gerealiseerd bij de verkoop van de onderneming. De mogelijke verkoopopbrengst van de onderneming dient daarom erg hoog te zijn.

Doordat VC’s investeren in hoog risico bedrijven is het niet raar dat zo’n 90% van hun beleggingen niet zullen gaan halen en waardoor ze hun inleg kwijt zijn.

VC’s  beleggen vanuit een fondsstructuur, waarbij zij het geld van andere partijen (Limited Partners) beleggen in diverse bedrijven.

Doordat ze zo het risico spreiden zal over het gehele fonds het risico lager zijn dan wanneer je in een enkel bedrijf zou investeren.

Hieronder geven we een sterk vereenvoudigde berekening van het te behalen rendement op een investering:

Stel een fonds van een VC bestaat uit 20 bedrijven, waarin ieder 1 miljoen Euro is geïnvesteerd. In alle bedrijven in het fonds heeft de VC een aandelenbelang van 25%. Er is in totaal dus 10 miljoen Euro geïnvesteerd vanuit dit fonds. Van de 10 investeringen gaan er gedurende de looptijd van het fonds (veelal tussen de 5 – 10 jaar) 9 investeringen failliet en 1 bedrijf wordt verkocht.

Dit bedrijf dient er dus voor te zorgen dat het fonds een goed resultaat behaald. Stel dat een redelijk goed rendement wordt behaald als na (5 – 10 jaar) 3,35x de initiële inleg terug wordt verdiend. Het bedrijf dient dan voor 10 miljoen  * 3,25x inleg = 32,5 miljoen Euro. Let op dat de VC slechts 25% van de aandelen houdt, dus de verkoopopbrengst van de onderneming dient 130 miljoen euro te bedragen voordat de investeerder een redelijk goed resultaat heeft behaald.

Wanneer een investering niet de potentie heeft om voor bovenstaande bedrag verkocht te worden, zal de VC niet investeren in het bedrijf.

Mocht je op zoek gaan naar een investeerder, kijk dan goed naar de potentie van de exitwaarde van jouw bedrijf.

Verwacht je met jouw bedrijf over 5 – 10 jaar een omzet van 6 miljoen Euro te maken en een winst van 1 miljoen Euro, hetgeen natuurlijk een erg mooi resultaat is, dan ga je geen VC aan boord halen, wellicht is een angel investor i.c.m. een bank/crowdfunding/Regionale ontwikkelingsmaatschappij financiering dan beter passend.

Ons advies is: zorg dat je een andere passende investeerder benaderd en steek geen tijd en energie in het benaderen van de verkeerde investeerder. Kortom, bereid je goed voor voordat je funding gaat ophalen en zorg dat je businessplan op orde is. Laat je daarom goed informeren bij het aantrekken van een investeerder. Op VentureCapital.nl helpen wij je graag met de matchmaking op no cure no pay basis

Mocht jouw onderneming wel passend zijn voor een VC, laat je dan niet ontmoedigen na een aantal keer nee.

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code