Hoe waardeer je een startup?

21 januari 2021

Waar bij de waardering van een volwassen onderneming veelal wordt gekeken naar historische cijfers van de afgelopen 2 tot 3 jaar, is dit bij een startup niet mogelijk. Meestal ontbreken de historische cijfers bij een startup omdat deze ondernemingen net zijn begonnen. Echter is een waardering van een startup nodig zodra er extern kapitaal is vereist. Wat moet er gedaan worden om tot een realistische waardering van je startup te komen? Hieronder geven wij de meest gebruikte en simpele waarderingsmethode voor een startup.

Multiple model

Door het gebrek aan een financieel track-record, wordt er bij de waardering van startups veelal grove vuistregels gehanteerd als 2, 4 of 8 maal de omzet of EBITDA, deze factoren heten multiples. De multiples zijn o.a. afhankelijk van de markt waarin de startup opereert, hun risicoprofiel en groei. Doordat multiples worden gebruiken kunnen investeerders een beeld te krijgen van de startup en het potentieel in vergelijking tot andere vergelijkbare startups.

Waardering op basis van EBITDA

EBITDA staat voor inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Stel dat de (geprognotiseerde) EBITDA van een onderneming op €200.000,- ligt en er een market multiple van 4 is vastgesteld. In dit geval kan de waarde van een onderneming grof geschat worden op €200.000 x 4 = €800.000,-.

Multiples kunnen o.a. variëren op basis van de stabiliteit van een bedrijf, groeimogelijkheden en vele andere factoren.

De waardering op basis van EBITDA wordt voornamelijk gebruikt bij “traditionele” bedrijven zoals fysieke winkels of servicebedrijven en wordt zelden gebruikt in de wereld van software startups. De waardering op basis van EBITDA wordt bepaald door de efficiëntie van een bedrijf om inkomsten te genereren terwijl de kosten zo laag mogelijk blijven.

Waardering op basis van omzet en groei (software startups)

Voor software startups in een waardering op basis van omzet en groei meer geschikt. Dit komt doordat software startups vaak erg snel groeien en zij bovendien al hun geld gebruiken om nog sneller te groeien, wat betekent dat er zelden of geen EBITDA is.

Om de waardering van een software startup te berekenen zal de omzet van de startup vermenigvuldigd worden met een bepaalde multiple. Er zal op basis van groeisnelheid worden onderhandeld tussen de deelnemende partijen om tot een uiteindelijke multiple te komen.

Voor een startup met een groei van 40% per jaar kan een multiple van 6 tot 10 worden gebruikt, terwijl een startup met een groei van 10% mogelijk slechts een multiple van 1 of 2 krijgt toegewezen. Met deze manier van waarderen kan een hoge (toekomstige) groei de waarde van de startup opdrijven.

Pre- en post-money waarderingen

In de praktijk valt het op dat er regelmatig verwarring ontstaat over de pre- en post-money waarde van een onderneming. Bij een pre-money waardering wordt de waarde van de onderneming vastgesteld voordat er een investering plaatsvindt. Bij de post-money waardering zit de investering al verwerkt in de waarde.

Lees het artikel over Pre-Money vs Post-money 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code