Laat je rente-angsten achter je met een revenue-based loan!

9 maart 2023

Bij venturecapital.nl willen we je graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van financieringsvormen voor startups. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat steeds meer bedrijven op zoek gaan naar alternatieven voor traditionele vormen van financiering, zoals converteerbare leningen en het ophalen van financiering via het uitgeven van aandelen. Een van de opkomende opties is de revenue-based loan, ook wel omzetlening genoemd. In deze blog gaan we kort in op deze financieringsvorm. 

Wat is een revenue-based loan? 

Een revenue-based loan is een vorm van financiering waarbij een bedrijf een lening krijgt op basis van de behaalde omzet. In plaats van rente te betalen, betaalt het bedrijf een percentage van zijn omzet aan de financier. Met name online, bij webshops of bedrijven die abonnementen verkopen, is het sterk in opkomst.  

Om te bepalen of een ondernemer in aanmerking komt voor revenue based loan maken de aanbieders gebruik van data. 

Voordelen van een revenue-based loan? 

Dit type lening kan een goede optie zijn voor startende bedrijven omdat het kan helpen om financiering te krijgen zonder dat er zware eisen worden gesteld aan zekerheden, zoals verpandingen, borgstellingen of jaarcijfers. Bovendien kan het voor een beginnend bedrijf gemakkelijker zijn om een deel van de omzet te betalen in plaats van een vaste rentebetaling. 

Daarnaast zien we in toenemende mate dat ook steeds meer venture capital investeerders dit product aanbieden. Deze bieden naast de financiering ook nog begeleiding, kennis en netwerk voor de onderneming die de financiering afneemt. 

Wat zijn de nadelen van een revenue-based loan? 

Hoewel revenue-based loans een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor sommige bedrijven, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.  

Ten eerste kan het voor een beginnend bedrijf moeilijk zijn om te weten hoeveel omzet het zal genereren, wat kan leiden tot onzekerheid over de hoeveelheid geld die het bedrijf zal moeten terugbetalen. Bovendien is het percentage van de omzet dat het bedrijf moet betalen aan de financier veelal hoger zijn dan de rente die zou worden betaald op een traditionele lening, wat kan leiden tot hogere terugbetalingskosten op lange termijn. 

Desondanks zijn revenue-based loans een opkomende trend in de wereld van financiering voor startups, en ze kunnen een goede optie zijn voor bedrijven die moeilijk in aanmerking komen voor traditionele vormen van financiering, of bij ondernemers die minder goed passen bij een traditionele investeerder.  

Zoals bij elke financiële beslissing is het echter belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig te overwegen voordat je een beslissing maakt. Als je meer wilt weten over revenue-based loans of andere vormen van financiering, neem dan gerust contact met ons op. Wij brengen je graag in contact met een van onze partners die hierin zijn gespecialiseerd. 

Auteur: Jasper Koldenhof – VentureCapital.nl 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code