Wat is de runway bij startupfinanciering? 

18 mei 2023

In deze blogpost maak je kennis met de term ‘runway’. Deze term hoor je vaak in het startup jargon. De runway is de hoeveelheid tijd, veelal in maanden, die er nog zijn voordat er opnieuw financiering nodig is, of tot wanneer de onderneming cashflow positief is. 

De gemiddelde runway voor investeringen in startups kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Determinanten voor deze runway zijn onder andere het type bedrijf, de markt waarin het opereert en de groeipotentie van het bedrijf. Als voorbeeld vergelijken we startups in twee verschillende sectoren. 

Startups in de healthcare sector kunnen een langere runway hebben wegens de hogere regulering en kosten die vaak gepaard gaan met het ontwikkelen van producten en diensten in deze sector. Dit kan soms jaren duren.  

Aan de andere kant kunnen startups in de SAAS-sector (Software as a Service) een kortere runway hebben omdat zij in staat zijn om sneller inkomsten te genereren vanuit hun abonnementenmodellen. Als algemene vuistregel, m.u.v. deeptech en healthcare startups, kan worden gezegd dat startups circa 18 maanden aan kapitaal ophalen voordat ze een nieuwe ronde moeten ophalen, of cash flow positief zijn. Idealiter doe je er een maand of 12 over om je targets te behalen en vervolgens heb je nog 6 maanden om additionele financiering op te halen, of een buffer als er geen vervolgfinanciering opgehaald hoeft te worden. 

Een gewenste runway betreft meestal een passende match tussen de investeerder en onderneming. Als ondernemer wil je niet dat de runway te kort is, omdat je dan weer snel financiering moet gaan ophalen, terwijl je eigenlijk wilt ondernemen.  

Als investeerder wil je niet dat de runway te lang is voor de onderneming waar je in hebt geinvesteerd, omdat er dan veel liquide middelen voor langere tijd ongebruikt zijn, terwijl je die wellicht in andere projecten wil steken. De lengte van de runway is derhalve afhankelijk van de specifieke behoeften van een startup.

Hoe bereken je je runway?  

De runway bereken je als volgt:

(Geld op de rekening aan het begin van het jaar -/- geld op de rekening aan het eind van het jaar) / 12 maanden = gemiddelde maandelijkse uitgaven.  

Vervolgens tel je de te verwachten maandelijkse inkomsten er bij op:

Gemiddelde maandelijkse uitgaven +/+ geldinkomsten voor de komende 12 maanden = Netto maandelijkse uitgaven.

Vervolgens bereken je je runway:

Banksaldo / Netto maandelijkse uitgaven = runway 

 

Hoe optimaliseer je je runway? 

Startups kunnen hun runway optimaliseren door het ontwikkelen van een duidelijk en realistisch bedrijfsplan en het stellen van haalbare doelen. Dit kan helpen om de aantrekkelijkheid voor investeerders te verhogen en de kans op een succes te vergroten.  

 

Team VentureCapital.nl 

Volg ons

Recente plaatsingen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om periodiek op de hoogte te blijven van het aanbod op ons platform.

Andere interessante plaatsingen

Over Venture Capital

Venture Capital verbindt investeerders met organisaties die op zoek zijn naar kapitaal. Hierdoor onderstaan kansen tot groei en nieuwe innovaties.

Bellen:

Tel: 030-300.32.27

Mailen:

info@venturecapital.nl 

Bezoeken:

Vredehofstraat 1, 3761 HA Soest

Design by SDG Works

Scan de code